Jak definitivně zrušit běžný účet ve Fio bance

3. 12. 2019 22:31:23
Před devíti měsíci jsem zrušila ve Fio bance běžný účet. Jaké bylo překvapení, když jsem se teď dozvěděla, že musím ještě zrušit internet. bankovnictví, požádat o zrušení zasílání obchodních sdělení a smazání své osoby!

MÍT BANKOVNÍ ÚČTY VE DVOU BANKÁCH JE MOUDRÉ

Můj dobrý přítel mi dal kdysi dávno moudrou radu - abych měla dva různé účty v různých bankách. Kdyby náhodou jedna měla výpadek, využiji druhou. Kdybych náhodou ztratila kartu k jednomu účtu, využiji druhý účet, než mi vystaví novou kartu atd. Zkrátka je dobré mít peníze k dispozici na více místech. Souhlasila jsem.

JAK JSEM SI ZALOŽILA ÚČET VE FIO BANCE

A tak jsem se na začátku roku 2019 vydala do banky, abych si založila druhý účet. Vybrala jsem si Fio banku. V její prospěch hrálo to, že u běžného účtu nejsou poplatky a také je třeba minimálního vkladu na účet, aby vám vystavili debetní kartu.

Účet jsem si zřídila na jediné pobočce Fio banky, která v Ústí nad Labem je, v Dlouhé ulici. Na pobočce byly asi tři čtyři bankovní úřednice. Vkládání hotovosti probíhalo v jakési malé provizorní místnůstce (to mi přišlo velice zvláštní). Bankomat je hned na pobočce a další venku na ulici.

Svůj účet jsem si zřizovala s bankovní úřednicí, mohlo jí být asi kolem třiceti let. Byla milá, ochotná a všechno mi vysvětlila, abych to pochopila. Rovněž mi zodpověděla všechny otázky, které jsem měla. Ukázala mi, jak vypadá internetové bankovnictví a provedla mě jím.

Odcházela jsem z banky s modrozelenými papírovými deskami jako spokojená majitelka nového účtu. Těšila jsem se, až mi přijde karta.

Po nějaké době užívání účtu jsem nacházela „mouchy“, které mi nevyhovovaly, a rozhodla jsem se, že účet zruším. Jsem praktický člověk a mám ráda život pokud možno co nejjednodušší.

JAK JSEM CHTĚLA ZRUŠIT ÚČET

Vydala jsem se tedy na ústeckou pobočku a se stejnou bankovní úřednicí, se kterou jsem účet zakládala, jsem se jala účet rušit. Sepsaly jsme Žádost o provedení změn s účtem, ve kterém stojí, že můj účet bude k určitému datu zrušen. Odevzdala jsem debetní kartu a bankovní úřednice ji před mýma očima rozstříhala.

Ptala jsem se, kdy bude můj účet definitivně zrušen. Bylo mi řečeno, že po 30 dnech. Poté bych se do něj již neměla prostřednictvím internetového bankovnictví přihlásit. Ptala jsem se na další podrobnosti, abych si byla jistá, že můj účet je definitivně zrušen a já už se tím nebudu muset nikdy zabývat.

Mladá žena si nebyla svými odpověďmi jistá a tak se zašla třikrát poradit se svou starší kolegyní. Musím přiznat, že tohle ve mně moc velkou důvěru nebudilo. Ale celkově jsem měla dojem, že jsme si porozuměly – co chci - a mladá bankovní úřednice mi podávala fundované odpovědi (byť občas přejaté od kolegyně).

Odcházela jsem z banky se svými deskami a měla jsem tam nový dokument o zrušení účtu. Byla jsem ráda, že je to za mnou. Doma jsem desky odložila na příslušné místo. Po třiceti dvou dnech se zkusila přihlásit na svůj účet u Fio banky – a podařilo se mi to. Můj účet stále existoval. Dobrý přítel mi radil, abych dala bance ještě pár dnů a pak se zkusila přihlásit znovu. Účet už určitě bude zrušen.

JAK JE MOŽNÉ, ŽE ZRUŠENÝ ÚČET STÁLE EXISTUJE?

Před pár dny mi do e-mailu přišly nové obchodní podmínky Fio banky. Hned mě napadlo: „Proč mi to posílají, když už u nich nemám účet?“ Nedalo mi to a zkusila jsem se přihlásit do svého účtu přes internetové bankovnictví. Světe div se, i po devíti měsících to šlo! Chtěla jsem to naposledy zkusit, než stornuji papírovou složku z Fio banky a její obsah.

Napsala jsem do banky a celkem rychle mi odpověděli z pražské pobočky. Účet byl pravděpodobně zrušen, ale zůstal v platnosti pouze internetbanking. A protože se to nedá vyřešit po e-mailech a na dálku, doporučili mi návštěvu ústecké pobočky Fio banky.

DALŠÍ NÁVŠTĚVA NA POBOČCE FIO BANKY

A tak jsem se znovu vydala do banky. Od té doby, co jsem tam byla, se hodně změnilo. Malá místnůstka na vkládání peněz v hotovosti zmizela, prostor zaplnily další stoly pro zaměstnance pobočky (za kterými ale nikdo nebyl). Na celé pobočce byl k dispozici pouze jeden mladý muž a věnoval se klientům. V zázemí banky jsem zahlédla další dvě bankovní úřednice, zřejmě úřadovaly tam (jedna z nich byla ona mladá žena, se kterou jsem účet zakládala a rušila).

Čekala jsem deset minut na pobočce, než mladý bankovní úředník obslouží staršího muže, který přišel přede mnou. Nudila jsem se, zevlovala u výlohy banky, anebo pročítala prospekty. Mrzelo mě, že jsem si nevzala čtečku knih...

Co mě ale zarazilo, že mladý bankovní úředník, který zakládal staršímu muži účet, se ho ptal nahlas na jeho osobní informace přede mnou (když já jsem si zakládala účet před několika měsíci, bankovní úřednice mi podala papír a já jsem údaje napsala tužkou a pak jí je mlčky podala a ona je mlčky přepsala do systému. Nikdo na pobočce je tudíž neslyšel).

Tady tento postarší muž tedy prozradil jak svůj e-mail bankovnímu úředníkovi (který se na něj ostatně ptal), ale také mu nahlas řekl číslo svého mobilu. Pak se bankovní úředník zeptal: „A uživatelské jméno bude váš e-mail?“ Souhlasil. To už mě začalo nepříjemně mrazit v zádech!

Mám velmi dobrou paměť, a kdybych opravdu chtěla, tak odejdu z banky s těmito informacemi:

  • Muž si založil 3. 12. 2019 běžný účet
  • S jeho telefonním číslem
  • S jeho e-mailem
  • S jeho uživatelským jménem do internetového bankovnictví

Myslím, že kdybych byla i podprůměrným hackerem, nebyl by pro mě problém si s tím poradit. Informací jsem měla dost... Ale protože nejsem hackerem, ale jenom spisovatelkou ženských románů, pustila jsem to z hlavy.

V každém případě mě napadlo, že je jedině dobře, že už nejsem klientem Fio banky. Docela mě to vyděsilo! Jestli tedy máte v plánu si zřídit účet u Fio banky, poradila bych vám navštívit jinou pobočku, než tu ústeckou.

Muž se rozloučil a mě se ujal onen bankovní úředník. Zeptala jsem se rovnou: „Zrušila jsem u vás běžný účet, můžete mi vysvětlit, jak je možné, že se stále mohu přihlásit prostřednictvím internetového bankovnictví do svého účtu? A jak je možné, že mi stále zasíláte obchodní podmínky, když už nejsem vašim klientem?“

Mladý muž mi vysvětlil, že jedna věc je zrušit účet, což jsem udělala pře devíti měsíci, ale druhá věc je, že jsem nezrušila internetové bankovnictví, nepožádala jsem banku, aby mi přestali zasílat obchodní sdělení, a také jsem nepožádala o smazání mé osoby jako klienta Fio banky. Byla jsem v šoku!

Živě si pamatuji, že přesně na tohle jsem se ptala v den, kdy jsem byla na této pobočce a rušila s mladou bankovní úřednicí svůj účet. Jak je možné, že jsem zrušila účet a tohle všechno ne? Že bychom si neporozuměli?

Mladý muž mi několik minut trpělivě vysvětlovat všechno, co jsem chtěla vědět. Měla jsem dojem, že zažívám déjà vu! Třikrát si nebyl odpovědí jistý a tak skočil do zázemí a ptal se svých kolegyň, aby mi přinesl fundovanou odpověď. Opět déjà vu! Kolik jich ještě bude?!

NÁVOD, JAK SMAZAT VŠECHNY INFORMACE SPOJENÉ S ÚČTEM VE FIO BANCE

Abych to zkrátila, pojďme k tomu podstatnému, co jsem se dozvěděla. Jestli se chystáte zrušit běžný účet u Fio banky, ráda bych vám přinesla praktický návod, jak na to. Je to jednoduché, ale musíte znát pojmy. Ušetří vám to další cesty na pobočky.

  1. Jestli zrušíte běžný účet u Fio banky (dostanete to písemně), tak to znamená, že po 30 dnech už účet není aktivní, ale stále funguje. Můžete se na něj dívat, můžete tisknout historii, ale nebudou vám přicházet platby a nebudou se žádné platby odesílat.
  2. Odevzdáte debetní kartu (bankovní úředník ji před vámi znehodnotí).
  3. Zrušení účtu není však jeho smazání. Bylo mi řečeno, že účet zůstává ve Fio bance věčně. Nesmažou ho (zní to divně, že?).
  4. Abyste zlikvidovali všechno, musíte požádat o Dohodu o ukončení Smlouvy o elektronické správě účtu. Tím vám bude zrušen přístup k internetovému bankovnictví. To se stane do druhého dne.
  5. Dále musíte požádat o zrušení zasílání obchodních sdělení (to provede bankovní úředník v systému banky).
  6. Poslední věc, kterou potřebujete, abyste udělali definitivní tečku a řekli „sbohem“ Fio bance, je požádat o smazání vaší osoby. To prý nedělají, pokud o to výslovně nepožádáte. Kdybyste totiž měli další dva účty v jejich bance, už byste se k nim nedostali. Ale pokud jste měli jenom jeden účet a chce „definitivně zmizet“ ze systému (nebo se o to alespoň v rámci všech možností pokusit), tak o to požádejte. To by mělo být všechno.

CO NAPSAT NA ZÁVĚR?

Zřízení běžného účtu u Fio banky byla zajímavá zkušenost, ale nikomu bych to nedoporučila. Je spousta věcí, které nefunguje tak, jak by měly. Především mi chyběly informace o zrušení účtu. I když jsem se o ně zajímala, nikdo mi je nepodal. Když ano, tak byly neúplné a nepostačující. Postrádala jsem ochranu dat (co všechno jsem vyslechla v případě založení účtu staršího muže bylo neuvěřitelné). Ale připouštím, často je to o lidech, na které narazíte. Na jiných pobočkách to může být jiné, lepší.

Krásné zimní dny a peníze v dobré bance Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 3.12.2019 22:31 | karma článku: 41.37 | přečteno: 22551x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.38 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...