Moje top desítka nejoblíbenějších křesťanských písní

24. 11. 2019 20:55:54
Dnes jsem si pro vás připravila lahůdku - mých deset nejoblíbenějších křesťanských zahraničních písní. Možná se budete divit, jak se dá uctívat a oslavovat Bůh... Ale ano, i takhle se to dělá v zahraničí. Tak pojďme na to!

Jednou mi můj bratr řekl, že ho nejvíce zajímají blogy, ve kterých se dočte něco ze života blogera. Něco, co je vskutku osobního. Něco, co vypovídá o jeho životě. Proto jsem se rozhodla udělat výjimku a připravila jsem pro vás tento blog, který bude výjimečně o hudbě. Té se jinak vyhýbám, protože se nepovažuji za žádného znalce hudby.

A nebude to čtení ledajaké. Bude se totiž jednat o hudbu křesťanskou. Na začátku bych ráda objasnila, že jsem křesťanka, zařazena do evangelikálního proudu, konkrétně charismatik. To píši proto, že některé skladby, které zde uvidíte a možná si je s chutí i pustíte, by se mohly jevit nezkušenému čtenáři spíš jako rockový koncert, než písně, které se v zahraničí hrají na bohoslužbách.

Snad bych ráda napsala, co je důvodem tohoto blogu. Často, když někde zmíním, že jsem křesťanka, nebo sousloví "chodím do církve", tak se lidem většinou vybaví kostel (ať už evangelické, husitské či katolické církve) a s tím spojená bohoslužba, která probíhá ve velice pochmurné atmosféře.

Vzpomínám si, jak přesně toto skvěle popsal můj dobrý přítel, ateista. Ten o vánočních či velikonočních svátcích s velikým nadšením usedá před televizní obrazovku a sleduje bohoslužby známých tradičních církví. Pokaždé se na to dívá s obrovským zaujetím a snaží se porozumět. Kázání rozumí, tam problém není, ale když přijde na řadu zpěv, tak se mě pokaždé zaníceně ptá: "Prosím tebe, proč to je pokaždé taková tryzna?!"

Takže ne, já opravdu nezpívám Bohu žádné tryzny ani se v tom nijak nevyžívám. Tomu se zásadně vyhýbám! Není mi to blízké a nikdy nebylo (snad jedině na pohřbu bych se něčemu takovému podvolila). Ale chápu, že to je určitý typ zbožnosti a některým křesťanům může tento styl oslavování Boha vyhovovat.

Ještě jedna důležitá otázka: Proč bychom vlastně měli zpívat Bohu? Proč Ho máme oslavovat a uctívat? Jednoduchá odpověď z Bible zní: "Oslavujte Hospodina, protože je dobrý a jeho milosrdenství je věčné."

Složitější odpověď zní: Bůh je Stvořitelem všeho, nebe i země, vesmíru, živočišné i rostlinné říše, v neposlední řadě i nás. U Něho všechno začíná a všechno končí. On je Počátek i Konec. První i Poslední. Když Boha poznáváme, zjišťujeme, že nás miluje a má s námi dobré plány a chce nám žehnat - ve všem. To všechno je v každém případě důvod, proč Mu projevovat vděčnost.

Na jiném místě v Bibli se píše, že: "Bůh přebývá v chvalách svého lidu." Když Ho uctíváme a vzýváme, Bůh přichází a jedná, dává se nám poznat. Jestli tedy chcete poznat Boha osobně, poděkovat Mu a zpívat mu je v každém případě dobrým začátkem.

Tak a zde vám tedy, moji milí čtenáři, přináším svoji DESÍTKU nejoblíbenějších křesťanských písní. Ty jsem si oblíbila během několika posledních let či měsíců.

1) "AGNUS DEI" (LAMB OF GOD, BERÁNEK BOŽÍ) - Michael W. Smith

Úžasná píseň, kterou možná znáte. Michael W. Smith je nejen skvělý skladatel, zpěvák, ale hraje i báječně na klavír.

Pro naprosté laiky bych zmínila, že pomalé křesťanské písně se nazývá v angličtině worship, tedy uctívání. Lidé nejsou na koncertu v nějakém podivném okultním transu (jak by se mohlo na prnví pohled zdát), ale protože se jedná o křesťanskou bohoslužbu, při které je uctíván Bůh (nebo také Boží Syn, Ježíš Kristus, případně Duch Svatý - to je celá Trojice Boží), tak lidé prožívají osobní setkání s živým Bohem. Ostatně když se setkáte s někým naprosto úžasným, tak nezůstanete emočně chladní!

2) "I NEED YOU" (Potřebuji Tě) - Daniel Doss Band

Tuto skladbu jsem slyšela na jednom křesťanském rádiu v Anglii. Vypovídá o tom, jak potřebujeme Boha. Je klidná, hluboká, ale zároveň dle mého poetická. Hudba této skladby je podmanivá a krásná, že mě tak chytla za srdce, že jsem si našla na internetu text, přeložila ho a učím se jej zpaměti. Jeden poslech zcela jistě nestačí! Ale jakmile ji uslyšíte třikrát či čtyřikrát, tak se vám dostane pod kůži a musíte si ji zpívat a pobrukovat. Tohle fakt miluji!

Zpěvák Daniel Doss vypadá trochu jako kanadský dřevorubec. Ale ona je to dnes móda...

3) "UNSTOPPABLE GOD" - Live- (Nezastavitelný Bůh) - Elevation Worship

Je to americká hudební skupina z církve Elevation Church ze Severní Karolíny.

Ačkoliv se to nezdá, ale takhle se také chválí Bůh.

Pozor! Tohle už není worship, ale praise - tedy chvála - dynamická, rytmická, veselá. Často jde ve chvalách o to, že se opakují texty. To není omyl, ale je to smysl písně. Protože nejde jenom o zpěv, ale také o vyznávání (proklamace) určitých biblických veršů a pravd.

4) "OCEANS (WHERE FEET MAY FAIL)" (Oceán - kde nohy mohou selhat) - Live - Hillsong United

Vynikající skladba od světově známé australské křesťanské skupiny Hillsong United. Píseň v roce 2013 v australském Sydney na konferenci zpívá Taya Smith.

Píseň se stala tak oblíbenou, že ji přezpívali různí zpěváci, různé skupiny a už jsem ji slyšela i ve španělštině.

5) "GLORIFY YOUR NAME" (Oslavujeme Tvé jméno) - Hillsong

Píseň zpívá jedna z nejznámějších australských křesťanských zpěvaček Darlene Zschech. Jestli se nemýlím, byla to právě ona, kdo stála za založením skupiny Hillsong.

Jedná o protestantskou křesťanku, která pozvedla uctívání a chválení Boha díky svým písním na vysokou úroveň (která přitahuje lidi k Bohu a oni s chutí, radostí a nadšením oslavují Boha), že ji dokonce ocenil sám papež v roce 1998 ve Vatikánu.

Darlene Zschech má na svém kontě mnoho alb. Obdržela také mnoho ocenění.

Jestli si chcete udělat představu, jak to asi bude vypadat v nebi, tak si určitě poslechněte tuto píseň. Jsem si jistá, že ji budeme v nebi jednou zpívat společně s Ježíšem! Darlene má veliké obdarování od Boha a něco z nebes pokaždé přinese sem na zem, k nám, prostřednictvím svých písní. A my to pak můžeme zažít!

6) "HE KNOWS MY NAME" (On zná mé jméno) - Francesca Battistelli

Americká nadějná zpěvačka a skladatelka písní Francesca Battistelli pochází z New Yorku City.

Její písně jsou velice osobní, hluboké a vypovídají o tom, jak nás Bůh miluje.

7) "WITH EVEREYTHING" (Se vším) - Live in Miami - Hillsong United

Naprosto neuvěřitelná skladba na koncertě skupiny Hillsong United v Miami!

Tohle je "praise" (tedy chvála) se vším všudy! Lidé chválí Boha, pláčou u toho, skáčou, zpívají nejen z celého srdce, ale prostě vším, co mají! Tuhle skladbu miluju! A pokaždé se u ní dost vyřádím!

Tohle nechá chladného jen málokoho.

Takhle by to mělo vypadat, když chválíte Boha celou svou bytostí. Pokud jste někdy četli v Bibli o králi Davidovi, pak víte, že on chválil Boha tak, že zpíval, jásal a u toho poskakoval jako šílenec. Prostě si nemohl pomoci.

8) "IS HE WORTHY?" (Je hoden?) - Chris Tomlin

Americký zpěvák Chris Tomlin (celým jménem Christopher Dwayne Tomlin) je hudební skladatel, zpěvák a vedoucí chval, který jenom v USA prodal přes 7 milionů nosičů. Koncertuje po celém světě.

Jeho písně, jako třeba tato, mají v sobě opravdu něco nebeského, jako nacházíme u Darlene Zschech.

9) "BE LIFTED" (Buď vyvyšován) - iEC live

Pánové Jake Issac a Josh Sancho vytvořili dokonalou skladbu (praise), která má jediný cíl - vyvyšovat Ježíše Krista jako Pána.

Dámy a pánové, milí posluchači, tohle je vážně odvaz! Jenom pro silné nátury! Tohle miluju!

Pokud by někoho napadlo, že tohle už vážně nemůže být křesťanská hudba, tak ano, tohle je opravdu pořád ještě uctívání Živého Boha. Zastávám názor, že je lepší si to užít v církvi se vším všudy, než si to pak někde po tajnu užívat na diskotéce nebo v klubu.

10) "YOU SAY" (Ty říkáš) - Lauren Daigle

Americká zpěvačka Lauren Daigle z Louisiany jde závratnou rychlostí nahoru. Získala už dvě ceny Grammy. Koncertuje po celém světě.

Dozvěděla jsem se o ní nejprve z amerického křesťanského rádia, které vysílá z amerického Seattlu, ale to mě ještě tak nezaujala, jako když jsem ji slyšela neustále zpívat tuto skladbu z českých sekulárních rádií. Tak možná že tuhle skladbu znáte.

Dostane se vám pod kůži a jen tak vás nepustí. Ovšem nejsem si jistá, zda lidem dochází, že Lauren Daigle nezpívá o vztahu mezi lidmi, ale o vztahu s Bohem, který nás miluje takové, jací jsme. V každém případě stojí za to!

Tak tímto se s vámi moji milí čtenáři, a dnes i výjimečně posluchači, loučím.

Krásné podzimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 24.11.2019 20:55 | karma článku: 21.62 | přečteno: 2207x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2005 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...