Recenze knihy „Dotkni se hvězd“ od Barbary Cartland

21. 12. 2018 15:23:38
Jedna z nejplodnějších spisovatelek, která kdy žila, se jmenovala Barbara Cartland. Během svého života napsala víc jak sedm set knih. Tentokrát jsem si vybrala romantický historický román „Dotkni se hvězd“ z konce 19. století.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Knihy britské spisovatelky Barbary Cartland jsou sázkou na jistotu. Jestliže si chci odpočinout, nechat se inspirovat romantikou, nebo se zasnít společně s krásnou hrdinkou, jejíž srdce se rozhodl získat ušlechtilý gentleman, pak sáhnu po románech této autorky.

A právě vánoční svátky jsou časem, který přímo vybízí po nádherném nicnedělání. Posezení u teplého a příjemně praskajícího dřeva v krbu a pohodlném křesle poblíž, čokoládě a báječné knize, která vás dokáže přenést do jiného světa.

Romantický historický román „Dotkni se hvězd“ začíná sice v jihovýchodní Anglii v hrabství Surrey, ale většina děje se odehrává na velké lodi, která míří se svými pasažéry do indické Bombaje. Děj je umístěn do roku 1894, kdy v Anglii vládla královna Viktorie.

„Jak jsem ti sdělila už předtím, jsi příliš přímočará. Musíš se naučit ovládat svůj jazyk a naopak se snažit zjistit o čem by si tvůj protějšek – ať už je to muž nebo žena – chtěl pohovořit. Nečekej, že se tě budou na něco ptát, je tvou povinností udržovat hovor.“

„Dotkni se hvězd“, Barbara Carland

O ČEM JE ROMÁN „BOHATÁ NEVĚSTA“?

Justina je nejmladší dcera lorda a lady Mansellových a se vydává na plavbu do daleké Indie, aby navštívila svého bratra. Její bohatá teta, lady Theodora Elderová, dohodne, že jí během plavby bude dělat společnost a zároveň gardedámu lady Leticia Arbuthnotová, která cestuje se svými dvěma dcerami, Faith a Charity, a malou fenkou Muffin. První večer Justinu okouzlí pohledný sir Thomas Watson a zdá se, že náklonnost je oboustranná. Jenže pak se na scéně objeví zádumčivý lord Marcus Castleton. Proč se sir Watson o Justinu tak zajímá? Je za tím opravdu jen čistá láska? A proč se k sobě chovají s lordem Castletonem tak nevraživě? Zjistí Justina, koho z nich vlastně doopravdy miluje?

„A pak tu byl ještě sir Thomas. Byl tak pohledný! A způsobil, že si i ona připadala hezká. Řekl jí, že je krásná. Bylo to vůbec poprvé, co jí někdo něco takového pověděl. Měla však nejasný pocit, že je z nějakého důvodu pozorný až příliš. Náhle se dveře do její kajuty rozletěly. Justina si přitáhla deku až ke krku, jako by podvědomě očekávala, že to bude sir Thomas.“

„Dotkni se hvězd“, Barbara Carland

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Justina, nejmladší dcera lorda a lady Mansellových. Krásná, ale ne tradičním způsobem, inteligentní a až nebezpečně upřímná. Je jí devatenáct let a před rokem se stala debutantkou. Její rodina žije na rodovém sídle v Surrey. Dosud nepotkala muže, do kterého by se zamilovala. Rodina na ni velice tlačí, aby se vdala.

Lord George Mansell, otec Justiny, pracuje jako vysoce postavený úředník na ministerstvu zahraničí. Hodně cestuje a občas vystupuje ve Sněmovně lordů.

Lady Leticia Arbuthnotová, manželka plukovníka Lorda Arbuthnota, který slouží v Indii. Má dvě dcery, dvojčata, Faith a Charity, které již byly uvedeny do společnosti. Na lodi vystupuje v roli gardedámy Justiny. Je afektovaná, nesnesitelná a povrchní.

Sir Thomas Watson, mladík s dobrým vzděláním, pochází z dobré šlechtické rodiny s dlouhým rodokmenem. Patří mezi nejzajímavější staré mládence v Indii a možná i v Anglii. Zabývá se vývozem a dovozem z Indie do Anglie. Pohledný, inteligentní, milovník žen a karetních her.

Sir Marcus Castleton, osamělý vdovec. Působí v diplomatických službách Jejího veličenstva královny Viktorie v Indii. Je o patnáct let starší než Justina. Vysoký, impozantní a ušlechtilý gentleman, který je však uzavřený a jen tak si k sobě někoho nepustí.

„Lord Castleton byl tak noblesní, a přesto se jí s ním tak dobře povídalo. Cítila, že mu může důvěřovat. Měla v jeho přítomnosti docela jiný pocit, než v přítomnosti sira Thomase. Bylo jí s ním příjemně, ale stejně ji jakýmsi způsobem vyváděl z míry. Justina zabalila Muffin do teplého šálu a zvedla se s malým psíkem v náručí. Lord Castleton se na ni díval laskavě, ale zároveň pobaveně, a ona měla pocit, jako by byli přátelé.“

„Dotkni se hvězd“, Barbara Carland

Dame Mary Barbara HamiltonCartland(*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Myslela na lorda Castletona neustále. V jeho přítomnosti se cítila vzrušená a nervózní, ale když ho uviděla, celý svět se rozjasnil. Nic nebylo tak dokonalé, jako když spolu při koncertě hráli duet. Bylo to ovšem beznadějné. Nejenom že byla zasnoubena se sirem Thomasem, ale kromě toho ji lord Castleton nemiloval. Přemýšlel o ní jako o dceři svého přítele, jako o dívce, která potřebuje vedení. Oči se jí naplnily slzami, když si vzpomněla, jak na něj křičela. Vypadal šokovaně a ona se tomu nedivila. Justina se cítila mizerně. Lord Castleton už s ní nikdy nepromluví.“

„Dotkni se hvězd“, Barbara Carland

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá, napínavá a čtivá.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Děj je poutavý, takže se začtete a neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

V této knize je velmi pěkně popsáno domácí násilí mezi mužem a ženou. Muž ženu v soukromí manipuluje, vydírá a utlačuje a navenek vytváří představu dokonalého a šťastného páru. Barbara Cartland to vystihla v románu z konce 19. století velmi trefně. Zdá se, že některá témata neznají čas a jsou aktuální i pro naši dobu.

Spisovatelka umí dokonale popsat rozvíjejících se vztah mezi mužem a ženou. Od počátečních sympatií přes romantickou zamilovanost až k žádosti o ruku. Neznám spisovatele či spisovatelku, kteří by dovedli vystihnout zamilovanost a lásku dvou lidí tak dokonale jako právě Barbara Cartland.

Jediné negativum spatřuji opět tradičně v grafice. Obálka knihy je chabá, nepřitažlivá a vzhledem k ději knihy nehodící se.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem beznadějným romantičkám jako jsem já sama. Pak bych knihu doporučila všem čtenářkám, které mají rády romantické historické romány. V neposlední řadě je román pro ty, kteří si chtějí odpočinout a vydat se aspoň na chvíli do jiného světa, romantického světa plného lásky na konci 19. století.

Knihu „Dotkni se hvězd“ od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji krásné zimní dny a báječnou četbu po ruce, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

CARTLAND, Barbara., Dotkni se hvězd, Baronet a. s., Praha, 2018, 176 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0928-6 (formát mobi)

Fotografie a anotace knihy „Dotkni se hvězd“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

Fotografie Barbary Cartland dostupná na webu barbaracartland.com zde: https://www.barbaracartland.com/biography

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 21.12.2018 15:23 | karma článku: 16.68 | přečteno: 207x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...