Hana Rebeka Šiander

Rath a Hitler? To je jako kdybyste znovu vraždili Rathovu rodinu!

6. 02. 2009 1:32:14
Mediální scénu rozbouřilo poslední číslo týdeníku Reflex, který na titulní stránce přinesl fotomontáž středočeského hejtmana Davida Ratha s hitlerovským knírkem a typickou patkou. Na první pohled se může zdát, že se jedná o z

Výtisk týdeníku Respekt č. 6/2009 přinesl tento týden v pondělí 2. února 2009 na titulní stránce ilustrovaný obrázek středočeského kraje s názvem "Republika Rath", s podtitulem "Reportáž z kraje, kde se vlády chobalka_respekt
opil Paroubkův zlý muž."

Na obrázku ve tvaru kraje, kterému vládne legitimně od krajských voleb David Rath, najdete nejrůznější obce a města s názvy podle jména svého hejtmana, např. Rathovník, Český Rath, Rathlav, Mladá Ratslav, Rathčany...

Nové číslo týdeníku Reflex č. 6/2009 vyšlo dne 5. února 2009 a na přední stránce přinesl časopis čtenářům fotografii Ratha s hitlerovským knírkem a typickou patkou, kruhy pod očima a zvrásněnou tváří. Všechno dohromady ve vás nemůže evokovat jinou představu než myšlenku na nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Jde už o druhý týdeník, který se vyjadřuje k Rathově šéfování v kraji ve srovnání s politikou Třetí říše. Vše nejspíš odstartoval rozhovor, který poskytl Lidovým novinám. Ten vyšel v sobotním čísle dne 31. ledna 2009. 

Lidové noviny uvedli Rathova slova: "Hitler vyřešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartodavid_rath
val ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku... Liberální ekonomové na tohle zapomněli".Dál se v článku dočtete: "Protože to má logiku - zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. Jak řešil krizi Adolf Hitler?"

Šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr uvedl 5. února 2009 pro ČRo1 – Radiožurnál v Ozvěnách dne, že výrok Ratha o řešení finanční krize s odkazem na řešení krize ve 30. letech minulého století v nacistickém Německu je údajně skandální a za posledních 20 let se nic takového na české politické scéně nestalo.

Podle Šafra vykazuje chování středočeského hejtmana prvky totality v souvislosti s personálními čistkami na úřadu a údajným nátlakem na lidi při hlasování v zastupitelstvu. Jak řekl Šafr, média mají vykonávat veřejnou kontrolu a Rath si zaslouží za své výroky „hrubou záplatu na hrubý pytel“.

Domnívám se, žauschwitz1.jpg
e politické soupeření nebo veřejná kontrola médií by měla být korektní. Pojmenovat fakta, odsoudit nešťastné výroky a zformulovat kritiku bez zacházení do osobních rovin. Od profesionálních politiků nebo novinářů bych očekávala, že se budou pohybovat v rámci etického kodexu.

Dá se pochopit, že někomu vadí David Rath z mnoha důvodů. Jistě, někteří lidé a jejich výroky se nám nelíbí osobně. Nemusíme milovat jejich verbální projev, image nebo nonverbální komunikaci, jejich politický vzestup nebo se nám nemusí líbit jejich plat.

Na to všechno máme subjektivní právo a můžeme si myslet své. Nikdy bych ale nedávala rovnítko mezi nacistického vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera a středočeského hejtmana a poslance Parlamentu České republiky Davida Ratha. Zvlášť když se Hitler postaral o vyvraždění 6 milionů Židů, mezi kterými byla i polovina Rathovy rodiny.

shoa

http://zpravy.idnes.cz/rath-je-to-nechutne-od-reflexu-chci-za-hitlera-omluvu-pc3-/domaci.asp?c=A090205_095307_domaci_top

http://www.ceskenoviny.cz/domov/index_view.php?id=356806

http://www.kr-stredocesky.cz/portal/samosprava/hejtman/

www.flickr.com

http://www.respekt.cz/aktualni.php

 

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 26.35 | přečteno: 5578 ×
Poslední články autora