Recenze knihy „Falešná nevěsta“ od Barbary Carland

31. 10. 2018 11:39:13
Většina knih spisovatelky Barbary Carland končí svatbou. Historický romantický román „Falešná nevěsta“ ale začíná opačně - svatbou lidí, kteří se neznají. Jak si poradí v boji se svými povahami? Objeví lásku a zachrání manželství?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Knihy oblíbené britské spisovatelky Barbary Cartland mám velmi ráda z mnoha důvodů. Jednak tato autorka své historické romantické romány zasazovala na konec 19. století, popisovala nejen krásné prostředí (Londýn či jiné velké město, klasický anglický venkov s nádhernou přírodou, domy, stájemi a honosnými sídly), ale také úchvatnou dámskou i pánskou garderobu šlechty do takových detailů, že si umíte hlavní hrdinky a hrdiny živě představit.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak romantický příběh, který Barbara Cartland zasadila do tohoto prostředí. A právě romantiku dokázala mistrně popsat jako málokterá spisovatelka romantické literatury.

Je to literatura nenáročná na přemýšlení, vyloženě oddychová a přenese své čtenáře do jiného světa, ve kterém je nám, snílkům a romantikům, vyloženě dobře.

Tentokrát jsem si ke čtení vybrala knihu „Falešná nevěsta“, jejíž děj se odehrává na podzim roku 1879.

„Když je někdo doopravdy zamilovaný, nemůže jen tak měnit své city. Láska vychází ze srdce, a ačkoli se dokáže nad hodně věcí povznést, srdce vždy zůstává věrné skutečnosti. To, co člověk cítí v hloubi svého nitra, nelze jen tak změnit.“

Falešná nevěsta, Barbara Cartland

ANOTACE ROMÁNU

Od té doby, co Venetii Baydonové zemřeli rodiče, žije osaměle ve velkém domě na venkově s vědomím, že už ji v životě nečeká žádná radost. Když jí její sestřenice Mary Wenmoreová požádá o pomoc v těžké situaci, neváhá ani na chvíli. Mary čeká dítě s Davidem Windhamem, jehož miluje. Ale její rodiče a také královna Viktorie ji chtějí provdat za hraběte Ivana z Mountwoodu, který má ještě ke všemu hned po svatbě odcestovat do Indie. Venetia z náhlého popudu Mary nabídne, že se s ní u oltáře vymění. Lord Mountwood je pohledný, ale také sebejistý, povýšený a panovačný. Je zvyklý, že sloužící bez okolků vyplní každý jeho požadavek a totéž čeká i od své ženy. Když na cestě do Indie zjistí, že ho Venetia podvedla, zuří. Přesto však rozvod odmítá a po Venetii vyžaduje plnění manželských povinností. Venetia není zvyklá se vzdávat mlčky a bez boje! Začíná bitva mezi dvěma mladými lidmi, kteří jsou spojeni manželstvím. Jejich povahy se při každém setkání ostře střetávají, ale zároveň poznávají a objevují jeden druhého. Budou však schopni zastoupit v Indii jako sehraný manželský pár královnu Viktorii? Jak se zachovají, když budou čelit nebezpečí v indických horách? Dokáže hrabě odpustit Venetii, že ho oklamala? A zamilují se do sebe dřív, než by mohli ztratit jeden druhého?

„Každá žena doufá, že nalezne tu pravou lásku. Opětovaná láska milovaného muže je něco téměř nadpozemského.“

Falešná nevěsta, Barbara Cartland

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Venetia Baydonová, hlavní hrdinka románu. Čtyřiadvacetiletá krásná a stále svobodná mladá dívka žijící po smrti svých rodičů osaměle na velkém panství Baydon Grange.

Hrabě Ivan z Mountwoodu, mladý, velmi pohledný, inteligentní, ale i arogantní, a panovačný, vystudovaný gentleman s velkým bohatstvím. Kmotřenec královny Viktorie. Svobodný, protože nevidí důvod, proč by se měl zatěžovat ženitbou a dětmi. Donchuán, který získá každou ženu, po které zatouží.

Mary Wenmoreová, sestřenice Venetie, mladá dívka z dobré a zámožné rodiny, která žije na venkovském sídle Wenmore Priory. Je těhotná s milovaným Davidem.

David Windham, syn venkovského lékaře z malého městečka Coalville. Čerstvě vystudovaný lékař, který miluje Mary. Nemá však ani postavení ani peníze, aby se s ní oženil.

Lord Anthony Berwich, nejlepší přítel lorda Mountwooda, který ho často doprovází a je mu svědkem na svatbě.

„Znovu jí vytanul na mysli – vysoký, se širokými rameny, a především tak nebezpečně mužný. Byl přímo stvořený pro to, aby ho ženy milovaly. Bude je přitahovat, kamkoli přijde. Budou ho vábit a on dobře ví, že může mít každou, po jaké zatouží. Byla sice nezkušená, ale tohle všechno vytušila instinktivně. Snad každá žena musí pochopit mocný záblesk v jeho očích, který říká, že ženy jsou zde od toho, aby přinášely potěšení, a on si ho hodlá nerušeně dopřávat. Napadlo ji, že ho zřejmě ještě žádná žena neodmítla, a možná proto na ni měl takový vztek. Věděla, že kdyby se poznali za jiných okolností, i ona by mohla podlehnout příslibu nepoznané rozkoše, který byl zřejmý v každé jeho větě. S jeho vystupováním vládce světa by nebylo těžké se do něj zamilovat. Setkali se však coby nepřátelé a musela si dávat pozor na vše, čím ji přitahoval. Přestat dávat pozor, povolit či ustoupit byť jen o píď si nemohla dovolit.“

Falešná nevěsta, Barbara Cartland

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Kniha, byť ji spisovatelka napsala před mnoha roky a zasadila do roku 1879, je na svou dobu velmi aktuální. Zachycuje klíčové problémy doby. Když ji čteme dnes, vypadá to, že se až zas tak mnoho nezměnilo. Muži si rádi užívají nezávazně a nechtějí se ženit. Oproti tomu ženy touží po velké lásce na celý život, chtějí se vdát, porodit děti a mít šťastné manželství, pokud možno až do smrti. Muži a ženy jsou tak rozdílní, že? Co s tím tedy? Zkuste se začít do románu „Falešná nevěsta“ a načerpejte inspiraci!

Tato kniha je jiná, než které jsem dosud od Barbary Cartland četla. Většina jejích románů začíná tím, že muž pozná svou osudovou ženu a příběh končí svatbou. Něco ve stylu: „A žili spolu šťastně až do smrti...“

Tento román se liší, protože začíná uzavřeným manželstvím mezi dvěma lidmi, kteří se viděli dosud jen jednou, a to ještě ve společnosti, kde nebylo mnoho času, aby spolu hovořili. Hrabě z Mountwoodu se navíc ožení s jinou ženou, než kterou požádal o ruku, protože je šikovně podveden! A tak se rozvíjí příběh dvou mladých lidí, kteří se ocitli v manželství a musí se s tím vypořádat. Všechno je před nimi – budoucnost, kariéra mladého hraběte, který zastupuje královnu, vysoké postavení šlechtice, který si nemůže dovolit žádný společenský skandál. V tomto je kniha velmi obohacující a inspirativní! Ostatně kdo z nás nezná problémy, jaké mají muži a ženy, které se dostaví v manželství?

Další interesantní stránkou je, že Barbara Cartland ve své knize zmiňuje reálná místa, historii a lidi, kteří v té době žili a jejich osudy. A tak se například setkáváme s britskou královnou Viktorií (*24. 5. 1819 – 22. 1. 1901†), která v románu vystupuje jako kmotřenka hraběte z Mountwoodu. Setkáváme se s ní jako s vdovou, která je zdrcena smrtí svého milovaného manžela Alberta Sasko-Kobursko-Gothajského.

Negativní stránku knihy spatřuji v grafice obálky knihy. Jedná se o fotografii, která je naprosto na dobu, kdy se román odehrává, nesmyslná. A to jak v oblečení (které je současné), tak v účesech (které jsou rovněž nynější). Nehledě na to, že jde o kýč. Kdybych tedy jako čtenářka vybírala jedině knihu vizuálně, podle grafiky, nikdy bych si tuto knihu nevybrala. Naštěstí znám autorku a vím, jak píše, takže si vybírám podle obsahu.

„Vítr nabral na síle, moře se vzdouvalo a loď se vzpínala na vlnách. Hrabě cítil, jak mu tvář bičuje vodní tříšť, a vzhlédl, aby se přesvědčil, zda je Venetia v pořádku. Bylo zřejmé, že si to naopak užívá. Na okamžik zahlédl její tvář s planoucíma očima a výrazem radostného očekávání, než se odvrátila, opřela se o zábradlí a zadívala se na moře. Upravila si vlasy nejlépe, jak bez pomoci dokázala, ale pár pramenů se jí přesto uvolnilo a spadalo po tvářích až na dlouhý krk. Ve větru jí teď vlály dozadu a dodávaly jí vzezření starodávného galionu, vyřezávané panny na lodní přídi. Vypadala divoce a velkolepě, jak tam stála navzdory vichřici, vyzývavá a nebojácná. Říkal si, jakým hnutím osudu se stalo, že si nevědomky vzal právě takovou ženu. Zatím pro něj byla samé překvapení – a měl pocit, že řada dalších ještě přijde. Nedokázal se rozhodnout, zda ho ta vidina naplňuje radostí či neklidem.“

Falešná nevěsta, Barbara Cartland

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem, místy se může čtenářům zdát, že poněkud zastaralým stylem.
  • Kniha je velmi zajímavá a příjemně se čte.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Děj je poutavý a napínavý, takže se začtete a neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Láska se pokaždé zdá být až daleko za horizontem, ale ve skutečnosti je mnohem blíže, než si myslíme.“

Falešná nevěsta, Barbara Cartland

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jestliže jste snílci a romantici, pak je kniha určena právě pro vás! Ocitnete se na konci 19. století, zasníte se a možná se i zamilujete do hlavního hrdiny hraběte z Mountwoodu... Kniha je nenáročná, oddychová, poutavá, dobrodružná a především, tak romantická!

Knihu „Falešná nevěsta" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné čtení a mnoho lásky a romantiky na každý den Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, odkazy a citace:

CARTLAND, Barbara., Falešná nevěsta. Baronet a. s., Praha, 2015, 160 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0104-4 (formát mobi)

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „Falešná nevěsta“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

Fotografie Barbary Cartland dostupná na webu barbaracartland.com zde: https://www.barbaracartland.com/biography

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 31.10.2018 11:39 | karma článku: 14.58 | přečteno: 216x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 110 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 174 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 324 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...