Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co dělat se sprostým presidentem?

Máme u nás samolibého sprostého muže jménem Miloš Zeman, který si svou vulgaritu na veřejnosti užívá a upřímně přiznává, že ho prostě baví provokovat. Problémem ale je, že se nejedná o bezvýznamného muže, ale o presidenta země!

A je to tady zase. Náš současný president Miloš Zeman si opět si pustil pusu na špacír. Stalo se to v pondělí 15. října 2018 během pořadu „Dvacet minut Radiožurnálu s Milošem Zemanem“ v českém rozhlase. A nebylo to uklouznutí, ale bylo to promyšlené.

Ostatně komu z nás se někdy nestalo, že v rozčilení vyřkl pár sprostých slov? Myslím, že tohle zná téměř každý. A později jsme toho litovali… Ale tady šlo o něco jiného. Jednalo se o předem promyšlené kroky. Zeman se nejdřív ujistil, že s ním dělá interview stejný tým v čele s ředitelem zpravodajství Janem Pokorným, se kterým hovořil 2. listopadu roku 2014 během pořadu „Hovory z Lán“. Tehdy padala také sprostá slova. Tak sprostá, že je pod moji úroveň to psát a publikovat. Zvědavé čtenáře požádám, ať si to laskavě najdou na internetu sami.

Když to Pokorný odsouhlasil, tak se president odvázal. Sprostá slova, a bylo jich hned několik, že se to nedá publikovat. Mnohem horší, hrubší a sprostší než v roce 2014. Taková slova jsem nikdy v životě nepoužila.

Pan president sebevědomě řekl, že to půjde vystřihnout. Pokorný však řekl, že jde o přímý přenos a vystřihnout to nejde. To ale musel president zcela jistě před začátkem vysílání vědět. Pracovala jsem krátce v rozhlase jako redaktorka a musím říct, že je velký rozdíl mezi tím, když se „jede naživo“, nebo když se to nahrává předem.

„Takže já mám hrozně rád, když mohu provokovat,“ přiznal Miloš Zeman.

Pokud si to chcete pořad „Dvacet minut Radiožurnálu s Milošem Zemanem“ poslechnout a udělat si vlastní názor, záznam najdete zde. Klíčové místo je zhruba na 24. minutě z 28. minutového záznamu.

Jestliže sledujete chování, projevy a vystupování presidenta Zemana delší dobu, pak nemůžete dospět k jinému závěru, než že president hrubne. Není to nic náhodného, je to záměrné, plánované a ještě se nebojí přiznat, že rád provokuje. Dokonce bych řekla, že si to vyloženě užívá.

Když má možnost si do někoho slovně rýpnout, ponížit, ztrapnit ho či očernit, rád takové situace využije. Ale ruku na srdce – copak chceme presidenta, jenž se chová jako malý kluk, který provede nějakou klukovinu a ještě se tomu se zadostiučiněním škodolibě zasměje?

Je tragické, že se Zeman obklopil lidmi, kteří mu všechno schvalují a ještě ho brání. Patrně není nikdo, kdo by mu řekl otevřeně do očí, jak se chová a jaký to má dopad. V tomto ohledu selhali všichni lidé, které Pražský hrad platí z našich peněz. Kdo nejvíc? Selhává odborník na etiketu, selhávají experti na média a PR a selhala i jeho vlastní rodina. V neposlední řadě zklamali jeho přátelé. Kdo jiný by měl totiž člověku, který se nedokáže ovládat upřímně do očí říct, že je to již trapné? Za všemi možnými hranicemi?

Rozumějte mi dobře, kdyby šlo o neznámého politika na místní úrovni v „dolní horní“, tak by mi to tak nevadilo. Ano, bylo by to trapné, zvláště pro místní, kterým by takový politik dělal ostudu, ale dalo by se to přežít. Ale když se jedná o člověka, který zastupuje stát a jedná s nejvyššími představiteli naší země i jiných států, je to katastrofa. 

Zeptala jsem se svého dobrého přítele, co na tento poslední Zemanův exces říká. „Stydím se, že musím s takovým člověkem žít v jednom státě,“ odpověděl. Nemůžu než souhlasit. Jestli by se můj celkový postoj k presidentovi naší země dal nějak vyjádřit, tak snad jedině tak, že se za něj dlouhodobě stydím.

President Miloš Zeman, zdroj: Hrad.cz

Děsím se, co to bude příště. Kromě pár politiků, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s tím, co Zeman řekl, se nenašel nikdo, kdo by Zemana, který se stává neřízenou střelou, dokázal zastavit.

Ale napadlo vás, co se stane, když se Zeman odváže na nějaké státní návštěvě a ukáže, že zná i ta nejsprostější slova v německém, anglickém či ruském jazyce? Prostě, aby ukázal, že na to má! Že umí! Že zná! Že si to může dovolit!  

Zákonodárci, kteří vytvářeli v roce 1918 nejvyšší zákon naší země, Ústavu České republiky, která upravuje postavení presidenta, na problémové chování hlavy státu vůbec nepamatovali. Zřejmě tehdy nikoho nenapadlo, že by v čele státu mohl stát člověk, který se nedokáže a nechce ovládat.

Během svého života jsem zažila již čtyři presidenty - Gustáva Husáka, Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Vždycky jsem měla presidenty spojené s úctou, důstojností a také s jakousi majestátností úřadu presidenta. Musím přiznat, že ani mě až do příchodu Zemana na Hrad nikdy nenapadlo, že bychom mohli mít v čele České republiky muže, kterého by bylo nutné usměrnit.

Dá se tedy vůbec něco dělat se sprostým presidentem? Myslím, že se vždycky dá něco dělat. President je díky své volbě zodpovědný lidem, kteří ho zvolili – tedy nám všem. Zatím jako jediné řešení vidím, abychom se proti jeho hrubostem a nedůstojnému vykonávání presidentského úřadu veřejně postavili. Vyjádřili svůj nesouhlas. Tolerovat se dá mnohé, ale vulgarismy u hlavy státu nikoliv.

A jak se vy díváte na vulgarismy presidenta Miloše Zemana? Diskutujte, pište a vyjádřete svůj názor! Těším se na to, až si je přečtu.

Krásné podzimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

Článek Hradní komedie: Zemanova sprostota zaskočila i prezidentskou kancelář. Publikovaný na Novinky.cz, 16. října 2018. Copyright © 2003–2018 Borgis, a.s., dostupný zde: https://www.novinky.cz/domaci/486306-hradni-komedie-zemanova-sprostota-zaskocila-i-prezidentskou-kancelar.html

Fotografie Miloše Zemana dostupná na webu hrad.cz.zde: https://www.hrad.cz/cs/pro-media/fotogalerie/treti-den-navstevy-prezidenta-republiky-v-olomouckem-kraji-1-14282#from-list

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 17.10.2018 17:58 | karma článku: 34,69 | přečteno: 1863x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->