"The UK 1940s Radio Station" vás uchvátí svou atmosférou a vtáhne do historie

15. 10. 2018 22:59:04
Před pár dny jsem si naladila rádio. Bylo pondělí 6. srpna roku 1945. Napjatě jsem poslouchala projev 33. prezidenta USA Harry S. Trumana. Pak přišel úžasný jazz a swing, filmy a letecké sirény. To je „The UK 1940s Radio Station".

Při různých činnostech poslouchám rozmanitou hudbu. Ale jestliže si chci naladit něco zajímavé a skutečně originálního, když právě něco vyrábím, píši, nebo si chci odpočinout, pak ladím britské rádio „The UK 1940s Radio Station“.

Ladím ho na svém internetovém rádiu, kde chytám všechny možné stanice z celého světa, ale také je možné ho naladit na internetu na počítači na adrese: http://www.1940sukradio.co.uk/

Ale nevýhodou je (alespoň tomu tak bylo před nějakým časem...), že se rádio po zhruba deseti či patnácti minutách odmlčí a vy si ho musíte naladit znovu.

VŠECHNO JEN A JEN Z OBDOBÍ 1940 AŽ 1949

A čím mě stanice „The UK 1940s Radio Station“ tak uchvátila? Tak na prvním místě je třeba říct, že toto rádio vysílá všechno, co se odehrálo mezi rokem 1940 až rokem 1949. Nic nad to. Takže se jako posluchači přeneseme z roku 2018 a z našeho současného dění a životů a ocitneme se ve 40. letech XX. století. Je to jako byste nasedli na časový stroj a posunuli se na časové ose o nějakých sedmdesát let do minulosti. No, řeknete sami, není to nádherné? Kouzelné?

ZPRÁVY A DŮLEŽITÉ HISTORICKÉ UDÁLOSTI ZE 40. LET XX. STOLETÍ

Tento víkend jsem si naladila „The UK 1940s Radio Station“ a ocitla jsem se v roce 1945. Přesněji řečeno bylo pondělí 6. srpna 1945. Právě hovořil 33. prezident Spojených států amerických Harry S. Truman a informoval mě, že dal příkaz americkému armádnímu letectvu, aby shodili na japonské město Hirošima atomovou bombu Little Boy.

Všeho jsem nechala a pečlivě jsem poslouchala Trumanův projev. Uvědomuji si, že šlo o událost starou téměř sedmdesát let, ale i tak mě zamrazilo. Snad proto mě to úplně pohltilo, že nemám doma televizi, nejsem na žádných sociálních sítích a s lidmi komunikuji zcela výjimečně. Měla jsem dojem, jako kdybych se opravdu ocitla v roce 1945.

Pak jsem si vyslechla několik úžasných swingových písní, opět jsem se vrátila ke své práci, a vyslechla jsem si další Trumanův projev. Tentokrát Truman ohlašoval, že šest dní po bombardování Nagasaki Japonsko bezpodmínečně kapitulovalo.

Při těchto zprávách si plně uvědomuji, jak jsem velmi vděčná Bohu, že žijeme již tolik let bez válek a tudíž v míru. Také mi dochází, že to není samozřejmé a kolik obětí statečných lidí to stálo.

SIRÉNY, KTERÉ OZNAMUJÍ BOMBOVÝ ÚTOK

Jindy si pustím rádio, čtu si a vychutnávám si úžasný jazz a swing ze 40. let, který mám tak ráda! Prostě naprostá pohoda. Pak dohraje píseň Glenna Millera a zazní sirény, které oznamují nadcházející letecký bombový útok. Odhazuji knihu a začínám uvažovat, kde mám nejbližší kryt.

PRAKTICKÉ TIPY PRO PILNÉ HOSPODYŇKY

V jiný den jsem si vyslechla, jak je těžké nakupovat a hlavně vařit v Londýně, když probíhá II. světová válka, Londýn je bombardován a vázne zásobování. V takovém případě si s chutí poslechnu rady talentované anglické hospodyňky, jak si poradit a připravit chutnou snídani, oběd a večeři a překvapit manžela a děti.

BRITŠTÍ I AMERIČTÍ STÁTNÍCI, KTEŘÍ SE ZAPSALI DO DĚJIN

V rádiu „The UK 1940s Radio Station“ je možné slyšet britského premiéra Arthura Nevilla Chamberlaina či Winstona Churchilla. A nejen je. Občas, jak jsem již psala výše, přepne britské rádio do Ameriky. A tak jsem slyšela i projev 32. prezidenta USA Franklina Delano Roosevelta.

Dvakrát jsem však zaslechla i führera Adolfa Hitlera. Nejdřív jsem si myslela, že se mi to zdá či mám halucinace, ale i když to bylo jen pár vteřin, to zabarvení hlasu, ta dikce a vybroušená němčina... Vážně nevím, co to mělo být?! Ale viděla jsem již tolik dokumentů o Adolfu Hitlerovi, že führera si splést vážně nemůžu.

ZPRÁVY A REPORTÁŽE Z BOJIŠTĚ

K životu během II. světové války, ale i po ní, patří také zprávy. Zprávy o tom, jak se daří statečným chlapcům (rozumějte: vojákům britským či americkým) v jejich každodenních povinnostech v armádě, jak se těší domů na své milované či jak tráví volný čas, když zrovna dostanou opušťák.

VESELÉ ESTRÁDY A HISTORKY

Aby lidé neklesali na mysli, našli alespoň trošku rozptýlení a zapomněli na utrpení války, byly vhodným rozptýlením divadelní večery, veselé estrády a zábavné historky. Zde mě mrzí, že moje angličtina není na takové úrovni, abych si to mohla cele užít.

SEZNÁMENÍ S NEJNOVĚJŠÍMI FILMOVÝMI TRHÁKY

V poslední době jsem si oblíbila jakési „filmové okénko“, kde je možné se seznámit s hollywoodskými filmy. Právě nedávno jsem poslouchala novinky o americkém muzikálu režiséra Delmera Davese „Hollywood Canteen“ z roku 1944, kde se objevily takové hvězdy jako The Andrews Sister, Bette Davis, Judy Garland, Ida Lupino, Barbara Stanwyck, Joan Crawford, Alexis Smith, Irene Manning, Joyce Janie Reynolds, John Garfield, Paul Henreid, Alan Hale, Peter Lorre, Sydney Greenstreet, Roy Roggers a další.

O pár dní později to byl americký oscarový film režiséra Michaela Curtize „Casablanca“ z roku 1942. Za zmínku stojí nejen hvězdné obsazení – Humhprey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid či Sydney Greenstreet - ale i vynikající hudba hudebního skladatele Maxe Steinera. V Hollywoodu byl dlouhá léta na filmovou hudbu jedním z nejlepších!

BÁJEČNÝ JAZZ A SWING

Ale to co skutečně stojí za to, je úžasný jazz a swing 40. let! Když to rozjede takový Benny Goodman, Glenn Miller, Bing Crosby nebo Frank Sinatra... hned mám dojem, že život je opravdu nádherný! A přestože se všechno odehrává s "podkresem" pěti válečných let, stojí za to žít! Žít naplno! Možná o to víc!

Tak nevím, dámy a pánové, nadchla jsem vás alespoň trošku? Pojďme si udělat svět, a vůbec celý život, takový, jaký ho chceme mít.

Krásné babí léto všem přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

The UK 1940s Radio Station je dostupné zde: http://www.1940sukradio.co.uk/

Fotografie Judy Garland je dostupná na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Judy_Garlandov%C3%A1

Fotografie Franka Sinatry je dostupná na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra

Fotografie Benny Goodmana je dostupná na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Benny_Goodman

Fotografie rádia Matías Brëa je dostupná na flikr.com zde: https://www.flickr.com/photos/peterpaine/8073675776/sizes/c/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 15.10.2018 22:59 | karma článku: 18.64 | přečteno: 351x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...