Politické hnutí Čisté Ústí? Nečitelné, netransparentní a dle programu krajně pravicové

6. 09. 2018 19:04:20
Politické hnutí Čisté Ústí, které kandiduje v Ústí nad Labem, postavilo do čela kandidátky předsedu Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase. Proč? Co hnutí kromě líbivých hesel a populistických výkřiků nabízí?

Před komunálními volbami do zastupitelstev obcí, které se u nás v České republice uskuteční v pátek 5. října a v sobotu 6. října 2018, se doslova roztrhl „pytel“ s politickými kampaněmi jednotlivých stran a hnutí. V Ústí nad Labem se o přízeň voličů uchází celkem 15 politických stran a hnutí.

Jedním z politických hnutí, které mě zaujalo, je Čisté Ústí. Není možné si nevšimnout billboardů, které visí na různých místech ve městě. Na fotografiích jsou tři lidé, červený podklad a na něm bílým písmem výzvy, někdy dokonce s vykřičníky, které útočí na občany.

BEZPEČNÉ A ČISTÉ ÚSTÍ! NE GHETTO! ČISTÉ ÚSTÍ BEZ BARIÉR. NULOVÁ TOLERANCE VŮČI NEPŘIZPŮSOBIVÝM.

Člověk, který alespoň trošku přemýšlí, si musí položit otázku - o koho jde? Co nám nabízejí? Co chtějí udělat pro Ústí nad Labem? Co mají za sebou?

A tak jsem se zajímala. Nejdříve jsem rozeslala na dvě různé adresy e-maily. První e-mail jsem adresovala politickému hnutí Čisté Ústí. Zajímaly mě základní otázky, které ale kupodivu na webu Čisté Ústí nenajdete. Druhý e-mail jsem směřovala lídrovi kandidátky Čisté Ústí Tomáši Vandasovi. Pět dnů uplynulo a žádné odpovědi nepřišly.

KDO A KDY ZALOŽIL POLITICKÉ HNUTÍ ČISTÉ ÚSTÍ?

Například mě zajímala základní otázka, kdo a kdy založil hnutí Čisté Ústí? Kdo za tímto hnutím stojí? Jaká je dlouhodobá vize hnutí? Kdo je financuje? To ale nevíme. Člověk se tedy může jenom dohadovat, kdo reklamní kampaň řídí a kdo to celé financuje. Zkrátka dobré politické hnutí by mělo být transparentní, to ale Čisté Ústí v žádném případě není.

PROČ VEDE KANDIDÁTKU PŘEDSEDA DSSS TOMÁŠ VANDAS?

Co se týká dalších otázek, zajímala jsem se, proč hnutí Čisté Ústí oslovilo právě předsedu Dělnického strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase, který prosazuje program krajní pravice. Osobní odpověď nepřišla, ale vystačila jsem si s prohlášením Vandase na webu DSSS, kde uvádí: „Byl jsem osloven Čistým Ústím, zda bych nebyl lídrem jejich kandidátky do ústeckého magistrátu. Přiznám se, že mě to překvapilo a také potěšilo. Pozorně jsem si však pročetl jejich program a zjistil jsem, že se v mnohých důležitých bodech shoduje s programem DSSS.“

KDO JSOU TŘI HLAVNÍ KANDIDÁTI HNUTÍ ČISTÉ ÚSTÍ?

Na billboardech vidíte tři hlavní kandidáty hnutí – Tomáše Vandase, Janu Brambaški a Emila Rilkeho. Možná patřím mezi nevzdělance, ale řeknou vám tato jména něco?

Mgr. Tomáš Vandas se svým titulem budí na první dojem úctyhodného a vzdělaného pána. Takového laskavého spokojeného tatíka, padesátníka, který má mnoho za sebou a chce pomoci Ústí s každým problémem. Čtyřicátnice Jana Brambaški upoutaná na vozíček vzbudí v každém člověku, který má jenom trochu sociálního cítění a empatii, soucit a musí ji politovat, případně si říct, že má kuráž. Vysmátý třicátník Emil Rilke přináší vzpomínky na bezstarostné mládí a optimismus.

Když se ale podíváte na web Čisté Ústí a chcete se dočíst, co kdo studoval, jaké má pracovní zkušenosti a čeho v životě dosáhl, zda má rodinu, je singl, vdaný, rozvedený či vdovec, a kde v současné době pracuje a čím se živí, nedozvíte se nic.

Životopis lídra kandidátky, Tomáše Vandase, kterého dokonce hnutí navrhuje v případě volebního úspěchu na post primátora města Ústí nad Labem, nenajdete. Nenajdete ani životopis Emila Rilke. Jediný životopis zmiňuje Jana Brambaški, předsedkyně strany. Ovšem nejde o klasické curriculum vitae, ale o spíš nicneříkající dojmy.

CO TEDY VÍME O KANDIDÁTECH?

Když si dáte práci a prohledáte internet, dozvíte se, že Tomáš Vandas byl v minulosti členem Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa (jejím předsedou byl Miroslav Sládek, strana byla v roce 2013 rozpuštěna). Vandas se podílel na založení Dělnické strany v roce 2003 a stal se jejím předsedou (ta byla zrušena Nejvyšší správním soudem ČR v roce 2010). Poté se stal Vandas předsedou DSSS. Vandas kandidoval v mnoha volbách, ale dosud v žádných neuspěl. Čím se ale Vandas živí, kde bydlí, zda má rodinu a jaké má koníčky (kromě politiky) se nedozvíte nikde.

O Janě Brambaški je možné se dočíst, že se jedná o fotomodelku a zdravotní sestru, která pracuje jako radiologický asistent v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Třetí tváří je Emil Rilke, fotbalový záložník či útočník, který v současné době hostuje v TJ Krupka ze Slovanu Liberec.

Možná jsem staromódní, ale neměli by mít politici na webových stránkách hnutí, za které kandidují něco více, než jenom své foto? Třeba i životopis? Důvod, proč bychom jim měli dát svůj hlas? Něco víc, než jenom hesla na billboardech?

Stejně jako není transparentní, kdo a kdy stranu založil a financuje, není jasné, kdo jsou hlavní političtí kandidáti strany.

S ČÍM CHCE OSLOVIT HNUTÍ ČISTÉ ÚSTÍ

Mezi hlavní body politického hnutí patří – absolutní čistota na veřejných prostranstvích, ulicích a v prostředcích městské hromadné dopravy, domovské právo, nulovou toleranci proti nepřizpůsobivým, kteří znečišťují město a páchají trestnou činnost na jeho území, dobré parkování v Ústí pro obyvatele města, zvýšení počtu parkovacích míst v jednotlivých čtvrtích města, více míst v mateřských školách a rozšiřování městského prostoru.

CO TRÁPÍ ÚSTEČÁKY A JAK TO ŘEŠIT?

Nemyslím, že by hnutí nabízelo něco zvláštního, nového či závratného. Všichni, kteří bydlí trvale v Ústí nad Labem (a bydlí zde Emil Rilke? Bydlí zde Tomáš Vandas? Jestli ano, tak jak dlouho? Opravdu znají problémy města? Co trápí Ústečáky?) vědí, že trh s chudobou v Ústí bují. Ale ubytovny pro chudé již před několika měsíci začalo město likvidovat. Současné vedení města řeší sociální dávky pro chudé.

Ano, město a přilehlé okolí je plné odpadků a psích exkrementů, ale ruku na srdce, za tohle opravdu nemůžou Romové, ale místní, Ústečáci, kteří odhazují odpadky na všech možných i nemožných místech a neváží si prostředí, ve kterém bydlí. Spoléhají na to, že to za ně někdo uklidí. Stejné je to i s epidemií žloutenky, která vypukla před rokem v Ústí nad Labem. Žloutenka se šířila všemi sociálními skupinami a zasáhla všechny věkové kategorie. Jak známo, žloutenka typu A, je označována jako nemoc špinavých rukou. Jestliže však postihuje všechny skupiny obyvatel, pak za to nemohou nepřizpůsobiví občané, ale nedostatečné hygienické návyky Ústečanů.

Co nám tedy přináší politické hnutí Čisté Ústí? Nic nového. Hnutí budí dojem jakéhosi odrazového můstku pro lidi, kteří se chtějí chytnout v politice. Ale jde jim opravdu o blaho lidí, kteří bydlí v Ústí nad Labem? Mohou nabídnout něco víc, než jenom populistická hesla, která emočně na chvíli zapůsobí? Pochybuji o tom...

Přeji krásné babí léto a zdravý rozum při výběru kandidátů ve volbách, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, zdroje a informace:

Informace o politických stranách a hnutí kandidujících v Ústí nad Labem na podzim 2018:

http://www.usti-nad-labem.cz/cz/uredni-portal/seznamy-zprav/aktualni-informace/o-hlasy-volicu-se-usti-nad-labem-uchazi-15-stran-hnuti.html

Citace Tomáše Vandase je dostupná na webu DSSS.cz.

Informace o Tomáši Vandasovi jsou dostupné na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Vandas

Informace o politickém hnutí, kandidátech a Janě Brambaški najdete na webu cisteusti.cz.

Informace o Emilu Rilke jsou dostupné na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Rilke

Fotografie hrš

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 6.9.2018 19:04 | karma článku: 19.47 | přečteno: 713x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 142 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 210 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 379 |
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...