Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Opuštěná společnost“ od Erika Taberyho

Kniha „Opuštěná společnost“ od Erika Taberyho přináší aktuální, ale přitom nadčasový vhled do současné české politické scény, ale i evropského dění. Předkládá fakta, klade otázky, nutí přemýšlet. Ale závěr si musíte udělat sami.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Během posledních let se svět kolem nás zásadně změnil. Internet propojil téměř celý svět a my můžeme sledovat jakoukoliv událost, krizi či tragédii rovnou v přímém přenosu, sociální sítě udělali ze všech lidí na světě přátele a my jsme se tak ocitli v jedné velké globální vesnici. Do toho se dali do pohybu lidé z mnoha států. Migranti se vydali na cestu do Evropy a pro nás to odstartovalo migrační krizi. Místo tradičních politiků, na které jsme byli po celé generace zvyklí, se k vládě a do čela států dostávají čím dál víc populističtí politici, kteří oslovují neuvěřitelné množství lidí lákavými sliby o všem možném, ale opravdová řešení problémů nenabízí. Přesto obliba takových politiků stále stoupá. Nemusíme chodit daleko, u nás je toho příkladem president Miloš Zeman či současný premiér Andrej Babiš. Tradiční politické strany jsou na útlumu a nahrazují je nové politické strany či hnutí, která oslovují lidi populismem. Vypadá to, že tradiční hodnoty jsou na ústupu a nahrazují je „tvrdé lokty“ a ostrá slova, případně rovnou sprostá slova, kterým se nebrání ani nejvyšší politici našeho státu.

Co se to děje? A jak se v tom všem má obyčejný člověk vyznat? Jak na to máme reagovat? A vrátí se svět, tak jak jsme ho znali z dřívějška a na který jsme byli zvyklí? Co se s tím dá dělat? Tak tohle jsou přesně otázky, které si kladu již několik let, ale zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by se takovými zásadními otázkami, které netrápí jistě jenom mě, seriózně zabýval.

„Státní ideje či hodnoty pochopitelně procházejí různým vývojem a především rozdílnou interpretací. Tedy pokud vyjdeme z představy, že je vůbec někdo zná. Ideje státu se ale dají pozměnit praktických životem. Tradice, zvyklosti, východiska stačí prostě nerespektovat a ony postupně zeslábnou a vytratí se.“Erik Tabery, Opuštěná společnost

Když se mi dostala do rukou kniha „Opuštěná společnost“ s podtitulem, „Česká cesta od Masaryka po Babiše“ od českého novináře a spisovatele Erika Taberyho, byla jsem zvědavá, co se dozvím. Ke knize jsem od začátku přistupovala s tím, že se mi rozšíří obzory, protože Tabery nedovede přistupovat k tématům povrchně. Ale nečekala jsem, jak moc mě kniha zasáhne! Byla jsem velmi překvapená, když jsem se právě v knize „Opuštěná společnost“ dočetla, nejen, kdy a kde výše zmíněné problémy nastaly, jak se vyvíjely, ale také, co se s tím dá dělat. Dokonce co mohu udělat já sama, jako občan.

Kniha Erika Taberyho je nadčasová, aktuální a přináší vhled nejen do naší současné politické situace, ale také právě na problémy, které se nyní odehrávají v Evropě. Autor klade mnoho otázek a čtenáře k žádnému závěru nenutí, ale nechá ho, aby si jej udělal sám. Ovšem přinutí vás přemýšlet, a to je v dnešní době velmi cenné a důležité, ale přitom to děláme tak málo.

„Miloš Zeman v prezidentských volbách a Andrej Babiš v parlamentních volbách také vykreslovali svou zemi jako zpustošený kraj, který musí zachránit, protože klasičtí politici z Prahy na to nestačí. Přitom Zeman formoval kondici Česka jako opoziční lídr i předseda vlády a Babiš je druhý nejbohatší muž země, který své impérium vybudoval díky tomu, že byl součástí nejen porevoluční, ale dokonce i předrevoluční elity. Tak se opět vyprazdňuje obsah slov, pocity se zaměňují za fakta.“Erik Tabery, „Opuštěná společnost“

O ČEM JE KNIHA?

Autor knihy „Opuštěná společnost“ Erik Tabery píše v úvodní kapitole, že jeho snahou nebyla historická práce, ale knižní esej a dodává: „Tato kniha je nejen úvahou nad současností, ale tak trochu i rozmluvou s minulostí o budoucnosti. Přijde mi podstatné naslouchat radám našich předků, které oni sice nemohou vyslovit, protože už nejsou mezi námi, ale jejich myšlenky nebo činy máme dobře zaznamenané.“

Tabery se zamýšlí nad tím, jak se vyvíjely naše dějiny a to od prvního presidenta T. G. Masaryka (ale jde i hlouběji) až po současnost. V posledních kapitolách se podrobně zabývá životy, úspěchy a nezdary, ale i politickými kariérami dvou mužů, kteří v současné době stojí v čele naší země, presidentem Zemanem a premiérem Babišem. Odhaluje jejich strategie a zbraně, které nejvíc zabírají na nás, na obyčejné lidi, a to na základě jejich dlouholetého chování a jednání.

V jednotlivých kapitolách Tabery rozebírá palčivá témata jako například vzestup politických stran hrajících na notě populismu, migrační krizi, zamýšlí se nad presidentskými volbami v naší zemi a parlamentními volbami, voličskou účastí, zda bychom si měli vybrat Východ či Západ, rozebírá otázku mladých lidí a střetu generací, vliv sociálních sítí a konspiračních teorií. Nebojí se rozebrat ideje i činy a odkazy T. G. Masaryka, Václava Havla či Ferdinanda Peroutky.

Klíčová témata, která nás trápí v České republice, porovnává s děním v okolních státech Evropy, například v Německu, Francii či Nizozemí. Ale nebojí se zhodnotit i politické dění ve Spojených státech a současného presidenta Donalda Trumpa.

Jednotlivé politické události uvádí v kontextu, v jakém se děly, a skládá postupně do mozaiky, které nutí, nás čtenáře, zamyslet se nad tím, jaké hodnoty vyznáváme, čemu věříme a za čím si stojíme.

Erik Tabery

Erik Tabery (*13. 6. 1977) je český novinář a šéfredaktor týdeníku Respekt, kde působí víc jak dvacet let. Píše zejména politické komentáře a analýzy domácí politiky. V roce 2003 obdržel cenu Novinářská křepelka pro žurnalisty do 33 let. Roku 2009 získal Cenu Ferdinanda Peroutky, o dva roky později i Novinářskou cenu. Jeho kniha „Vládneme, nerušit“ byla oceněna Cenou Toma Stopparda a byl podle ní natočen stejnojmenný film. Druhou knihou byla „Hledá se prezident“. Za třetí knihu „Opuštěná společnost“ obdržel cenu Magnesia Litera. Tabery napsal náměty k dokumentu „Tady je Šloufovo“ a dokumentárnímu seriálu o mladých lidech „Generace nula“.

„Ruské tanky, které vtrhly do země na formální pozvánku zdejších stalinistů 21. srpna 1968, pomohly opět instalovat ten nejrozkladnější z možných režimů – vládu domácích kolaborantů, držících se u moci díky bezpodmínečnému lokajství vůči okupační moci, která je navíc civilizačně na nižším stupni rozvoje než ovládaná společnost. Češi už oproti Západu nestáli jen na místě, začali vytrvale a docela rychle couvat.“Erik Tabery, Opuštěná společnost

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Autor opírá své úvahy o veliké množství citátů známých autorů. Pracoval s neuvěřitelným množstvím 266 citáty, které v závěrečných poznámkách zmiňuje, takže si je může čtenář vyhledat a ověřit. Inu, klasická novinářská práce…

Zmíním alespoň například tyto: Český novinář Ferdinand Peroutka, spisovatel Karel Havlíček Borovský, německý vydavatel a překladatel Max Brod žijící v Praze, spisovatel Stefan Zweig, president Tomáš Garrigue Masaryk, president Václav Havel, novinář Gustav Eim, publicista Hubert Gordon Schauer, historik Jiří Morava, historik Jiří Kovtun, novinář Karel Horký či poslanec Hugo Bergmann.

Rovněž cituje i současné osobnosti české kultury jako například historika Josefa Pekaře a Jana Tesaře, francouzského novináře a pozdějšího zakladatele deníku Le Monde Huberta Beue-Méry, herečku a spisovatelku Olgu Scheinpflugovou, filosofa Jana Patočku, filosofa a publicistu Erazima Koháka, historika Tony Judta, novináře a spisovatele Pavla Tigrida či disidenta Milana Šimečku, německého diplomata Wolfganga Ischingera, bývalého ministra zahraničí Spojených států Henry Kissingera či literárního vědce, novináře a filosofa Václava Černého atd.

Autor nám předkládá široký historický přehled a zabírá do detailů. Pokud si chcete zopakovat v kostce dějiny a kulturní dění v naší zemi včetně významných osobností, které na tom měly svou zásluhu, mohu jedině vřele doporučit.

Pozitivum knihy vnímám v tom, že nás, čtenáře, nutí Tabery přemýšlet nad politickým děním a vede nás k zodpovědnosti, sebereflexi, zda (ne)jsme pasivní (líní) a (ne)očekáváme, že „tu politiku“ za nás udělají ti „nahoře“, které jsme si zvolili. Právě podrobným exkurzem do minulosti naší země ukazuje, že jde o typický český (či dříve československý) přístup, který nás připravil o to nejdůležitější, totiž o svobodu.

Tabery získal za knihu „Opuštěná společnost“ cenu Magnesia Litera, a to zcela právem.

Knize bych vytkla dvě maličkosti – chybí obsah kapitol a v knize nenajdeme životopis autora.

„Základním předpokladem pro fungování svobodné společnosti je náležitý vztah k pravdě. Tedy vědomí, že je třeba pravdu hledat. A že úmyslné lhaní veřejnosti je nepřijatelné. Tak se v západních demokraciích ustálilo, že pokud politik, intelektuál či novinář prokazatelně úmyslně lhal, přišel trest. Trest úměrný míře zavinění, či tomu, jak se k svému prohřešku stavěl.“Erik Tabery, „Opuštěná společnost“

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Ačkoliv se jedná o knihu odbornou, je napsána velmi srozumitelným stylem. Kniha je tak zajímavá, že vás od prvních stránek zaujme a strhne! A budete si přát, alespoň u mě to tak bylo, aby ještě nebyl konec. Toto je u odborných knih jev velmi ojedinělý a vzácný. Ale myslím, že to dokazuje, jak dobrá a zajímavá kniha to je.

Korektury byly odvedeny velmi poctivě, takže nenarazíte na žádné chyby.

„Předseda vlády Ladislav Adamec se dlouho odmítal setkat s Václavem Havlem, protože podle něj byl „nula“. To je třeba mít stále na paměti. Z každého Ladislava Adamce se může brzy stát nula a z každé nuly se může stát Václav Havel. To by mělo všechny vést k pokoře – a naopak zároveň k sebevědomí.“Erik Tabery, „Opuštěná společnost“

KDO BY SI MĚL KNIHU PŘEČÍST?

Knihu bych vřele doporučila všem, kterým není současná situace v naší zemi, ale i za jejími hranicemi, lhostejná. Všem, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, co se kolem nás děje, ale chtějí to aktivně ovlivnit. Kniha obohatí všechny, kteří milují historii a literaturu, případně si ji chtějí zopakovat.

Knihu "Opuštěná společnost" od Erika Taberyho mi laskavě k přečtení poskytly Palmknihy.cz.

Přeji krásné letní dny a příjemné čtení, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

TABERY, Erik. Opuštěná společnost. Česká cesta od Masaryka po Babiše. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Paseka, s. r. o. 2017. 264 stran. ISBN 978-80-7432-872-5 (formát mobi)

Životopis Erika Tabery je dostupný na wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Erik_Tabery

Fotografie Erika Tabery je dostupná na novinky.cz zde: https://www.novinky.cz/kultura/468180-knihou-roku-je-opustena-spolecnost-novinare-erika-taberyho.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 16.7.2018 17:20 | karma článku: 19,33 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 716x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 479x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 17,80 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 623
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 3862x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->