Recenze knihy „Mizera“ od Barbary Cartland

13. 01. 2018 10:51:35
Co dělat během dlouhých zimních večerů? Jestliže milujete historické romantické romány, doporučuji vsadit na osvědčenou britskou spisovatelku Barbaru Cartland a její román z 18. století „Mizera“. Nezklame vás!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Mám ráda historické romantické romány, ale málokdo umí skloubit v románu romantiku a lásku s historickým pozadím knihy. Četla jsem již od desítek spisovatelek romantické romány, ale často jsem byla zklamaná.

Ale právě knihy spisovatelky Barbary Cartland jsou pro mě zárukou, že si vyberu dobře, najdu tam, co očekávám a nebudu zklamaná. Jestli něco tato autorka opravdu umí dobře, tak popsat rodící se lásku mezi mužem a ženou.

Dosud jsem četla od této autorky knihy, jejichž obsah byl stručný, nekomplikovaný a počet stran činil zhruba sto padesát stran. Ale kniha „Mizera“ je celkem dlouhá, má překvapivých 224 stran a zápletek je v knize hned několik, jedna velká a několik menších. Spisovatelka tak měla možnost zajít do hloubky.

Pohrála si nejen s úchvatnými popisy anglického venkova, honosného Londýna, ale i popsala poněkud naturalistické podmínky ve vězení Newgate a životní podmínky jejich obyvatel včetně nákazy tyfu, kterou tehdy nazývaly „vězeňskou horečkou“. Perfektně jako vždy vystihla krásné toalety dam a bezvadné oblečení anglickým gentlemanů. Zkrátka a jednoduše si zcela realisticky dokážete představit, jak vypadal život v Anglii na konci 18. století.

Barbara Cartland dokáže perfektně vystihnout život anglické šlechty. Snad proto, že ona sama se ve vysokých společenských kruzích pohybovala a později byla i spřízněna s královskou rodinou.

Ovšem již mnoho let předtím v románu „Mizera“, který byl poprvé vydán v Anglii roce 1974, narazíte například na prince z Walesu. Tedy skutečnou žijící historickou osobnost 18. století. A není to jediná reálná historická postava.

„Anglická šlechta vede celou zemi právě proto, že je zdravá, společenská a štědrá. Vládnou bez policejní síly, bez Bastily a bez státní služby. Daří se jim díky sebevědomým a silným osobnostem.“

„Mizera“, Barbara Cartland

O ČEM JE KNIHA?

Hrabě Anceline z Rothinghamu je prostě mizera. Sobecký a nestoudný sukničkář, milovník hazardu a požitkář. Alespoň to si o něm myslí celá Anglie... A jeho pověst se nezlepší, když ho sám princ z Walesu požádá, aby se oženil se svou milenkou lady Elaine Wilmotovou a usadil se. Tomu se hrabě z Rothinghamu brání, protože se nechce vázat. Ve skutečnosti však není krutým člověkem. Jednoho dne při projížďce na svém panství se starobylým sídlem, které se jmenuje „Královo útočiště“, narazí na krásnou a mladou dívku v nesnázích, Syringu Meltonovou. Neváhá a rozhodne se jí pomoci. Její rodina se ocitla v nezáviděníhodné situaci – rodina přišla o peníze a ona se musí vzdát nejenom domova a majetku, ale i daleko cennějších věcí. Hrabě se rozhodne mladé a nevinné dívce ukázat velký svět a odveze ji do Londýna, aby tam začala nový život. To se však ukáže jako hrubá chyba. Na Syringu ve velkoměstě nečeká radost a štěstí, ale naopak nebezpečí. Kam až sahá síť intrik, žárlivosti a touhy po penězích? Podaří se Syrinze uniknout ze smrtonosné pasti, která pro ni byla nachystána? A uvědomí si hrabě, komu ve skutečnosti patří jeho srdce?

„Nyní věděl, že to kvůli ́Královu útočišti ́ celé ty dlouhé roky v Indii tak tvrdě pracoval. Tehdy si myslel, že je to proto, aby už nikdy nemusel čelit ponížení z chudoby a z vědomí, že si tolik věcí nemůže dovolit. Chtěl získat peníze, neboť mu vadilo, když se cítil podřadně, protože jméno Rothinghamů se stalo synonymem pro dluhy, nesplněné sliby, věřitele bušící na dveře a hrozbu vězení na Fleet Street. Tehdy se zařekl, že něco takového už nikdy nestrpí, nyní však věděl, že za jeho ohromným úsilím vydělat peníze a odhodláním, které mu nedopřávalo odpočinku, bylo ještě mnohem víc. Celou tu dobu měl totiž na paměti, že jednou zdědí ́Královo útočiště ́, kde bud emoci žít, pokud si to bude moci dovolit.“

„Mizera“, Barbara Cartland

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Hrabě Anceline z Rothinghamu, dvaatřicetiletý mladý muž, bývalý voják se stal zámožným obchodníkem, muž se špatnou pověstí, miluje svobodu, vzrušení, hazard a především krásné ženy

Princ z Walesu, dobrý přítel hraběte z Rothinghamu

Syringa Meltonová, mladá a krásná dívka pocházející z chudých poměrů, milovnice koní a přírody

Lady Elaine Wilmotová, krásná vdova, milenka hraběte z Rothinghamu, která se chce především za hraběte provdat

Ninian Roth, svobodný bratranec hraběte z Rothinghamu, který by rád zdědil starobylé rodinné sídlo „Královo útočiště“.

„Dívka mu naslouchala, a když teď pozvedla hlavu, všiml si, jak se její dokonalé jemné rysy odrážejí proti temnotě mezi stromy. Sledovala svého koně a hrabě spatřil, že má velké oči a tmavé řasy, vlhké od slz, a bělostnou pleť. Byla tak bledá, že působila přízračným dojmem. Jako by ani nebyla člověk z masa a kostí, ale víla, jejímž domovem byly jemně zelené stromy okolo.“

„Mizera“, Barbara Cartland

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Byl to ten nejproslulejší a nejvybranější vykřičený dům a hráčské doupě v celém Londýně. Jeho mazaný vlastník dokázal svým návštěvníkům poskytnout vše, co moderní gentleman potřebuje, aby si užil příjemný večer."

„Mizera“, Barbara Cartland

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Děj je poutavý a napínavý, takže se začtete a neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.

„Když nyní seděl na pohovce ve White House a Lotty Strasnerová k němu s nadějí vzhlížela, uvažoval, jestli jsou všechny ženy tak hrabivé. Opravdu nechtějí od mužů nic jiného než šaty a šperky?“

„Mizera“, Barbara Cartland

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Je to pohodová četba na dlouhé zimní večery. Jestli patříte mezi čtenářky, které milují historické romantické romány, pak si přijdete na své! Román, který se odehrává ve staré dobré Anglii léta Páně 1790, vás okouzlí. Jestli něco Barbara Cartland uměla, pak popsat anglickou vyšší společnost, krásné dámy, ale i galantní a šarmantní gentlemany. Umí jako málokdo popsat zamilovanost a lásku. Zasníte se, budete okouzleni hlavním hrdinou, zamilujete se a budete si přát vrátit čas!

Knihu „Mizera" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné čtení a romantickou lásku jako z románů Barbary Cartland Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „Mizera“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

CARTLAND B., Mizera, Baronet a. s., Praha, 2017, 224 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0548-6 (formát mobi)

Fotografie Barbary Cartland dostupná na google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 13.1.2018 10:51 | karma článku: 11.61 | přečteno: 239x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...