Připomeňme si mistra Jana Husa a jeho život v Betlémské kapli

Každý rok máme v České republice 6. července státní svátek, který nám připomene, že v roce 1415 byl upálen mistr Jan Hus, který bojoval za učení Bible. Co o něm ale opravdu víme? Jak žil? Kolika lidem kázal v Betlémské kapli? 

VÍME, KDO BYL MISTR JAN HUS?

Každý rok máme v České republice 6. července státní svátek. Každý z nás jej tráví podle libosti a díky Bohu, že si můžeme svobodně vybrat. Já jsem si ale před několika roky uvědomila, že si vlastně už moc nepamatuji, kdo byl mistr Jan Hus a jak žil.

Samozřejmě, že jsem si pamatovala základní data, především upálení na hranici roku 1415, ale podrobnější informace ze školních let, jsem zapomněla.

Jako křesťanka jsem se poněkud zastyděla. A to jsem v Praze nejméně dvakrát týdně chodívala přes Staroměstské náměstí a procházela jsem kolem pomníku mistra Jana Husa a dívala se na něj!

HUSOVY KNIHY A JEHO KÁZÁNÍ, ŽIVOTOPISNÉ FILMY A KAPLE

Proto jsem se začala zajímat, kdo vlastně mistr Jan Hus byl. Zdrojů je v dnešní době naštěstí k dispozici spousta. Můžeme si přečíst jeho knihy i po 600 letech, kdy je napsal, můžeme se začíst či si poslechnout jeho kázání ve formátu MP3 (třeba „Listy M. Jana Husa“, které jsou mimochodem naprosto aktuální a úžasné! Mně při jejich poslechu běhal mráz po zádech!), můžeme si pustit životopisné filmy (film „Jan Hus“ z roku 1954 od režiséra Otakara Vávry v hlavní roli se Zdeňkem Štepánkem je skvělý!), nebo se podívat na místa, kde Hus bydlel a kázal.

Betlémská kaple v Praze

KÝM JE PRO MĚ MISTR JAN HUS?

Pro mě osobně je mistr Jan Hus inspirující osobností českých dějin. Člověkem, který se v žádném případě nebál přiznat ke křesťanské víře. Postavil se proti zlořádům tehdejší katolické církve, ač byl sám katolíkem a hledal v Bibli pravdu. Hlásal návrat k učení, které nám zanechal a učil Pán Ježíš. Na své víře si trval až do konce života. Byl ochoten pro pravdu také zemřít. To je odkaz, který si potřebujeme dnes v postmoderní době, kdy čelíme rozpadu křesťanských hodnot v naší společnosti a náporu islámu v Evropě, připomenout.

Mistr Jan Hus
„Protož, věrný křesťane, hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti: nebť pravda tě vysvobodí od hřiecha, od ďábla, od smrti dušě a konečně od smrti věčné, jenž jest odlúčenie věčné od milosti Božie...“Jan Hus, Výklad viery, 1412  

BETLÉMSKÁ KAPLE, MÍSTO KDE MISTR HUS BYDLEL A KÁZAL

A tak jsem se vydala podívat do Betlémské kaple. Najdeme ji na pražském Starém Městě. Původní kaple, založená roku 1391, byla postavena v letech 1391–1394 a kázalo se zde v českém jazyce. Kázal zde jak Hus, tak další husitští kněží.

Betlémská kaple

Poté kaple vystřídala řadu jiných určení. Během času zchátrala a roku 1786 byla proto z větší části zbořena. Byla však znovu vybudována I. polovině 50. let XX. století. Slouží jako připomenutí husitského hnutí a najdeme zde zachované části a rytiny, které zobrazují Betlémskou kapli v průběhu staletí.

Betlémská kaple

Nejvíce je Betlémská kaple spojována s působením Husa. Ten se stal jejím správcem 14. března roku 1402 a od té doby zde bydlel, staral se o údržbu a kázal zde. Do kaple se vešlo až 3000 stojících lidí a Hus tak mohl najednou oslovit asi desetinu obyvatel tehdejší pražské aglomerace.

Hus byl zároveň v letech 1409 až 1410 rektorem pražské univerzity, a tak začala být Betlémská kaple spojována s univerzitou. Na kázání do kaple často chodila i druhá manželka Václava IV., královna Žofie Bavorská. Poslední kázání odkázal Hus v kapli v únoru 1413.

Mistr Jan Hus (*1370 – †1415) byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, vysokoškolský pedagog, reformátor a kazatel. Hus byl po Johnu Wycliffovi jedním z prvních reformátorů církve, který téměř o jedno století předběhl své následníky - reformátory Luthera, Kalvína a Zwingliho. Od roku 1398 vyučoval na pražské univerzitě, byl jejím rektorem. Ve svých náboženských pracích (několik traktátů, ale i významných děl) kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev. Ta ho poté označila za kacíře, učení za herezi a exkomunikovala ho. Na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř a upálen na hranici, když své učení neodvolal. V roce 1999 prohlásil papež Jan Pavel II., že lituje Husovy kruté smrti a uznal ho reformátorem církve. K Husově odkazu se hlásí husité a další křesťané z české protestantské reformace.

Betlémská kaple

JAK VYPADÁ INTERIÉR BETLÉMSKÉ KAPLE?

Interiér tvoří síňová prostora s dřevěným stropem, neseným dvěma pilíři na původním místě pilířů. Z původních architektonických prvků jsou zachovány (v poškozeném stavu) ve východní stěně kamenný otvor sanktuária, portály z Domu kazatele, přízemní profilovaný a na vyvýšenou kazatelnu, obdélné okénko a cihlový portál na oratoř kramáře Kříže.

V západní stěně pak dvě obdélná okénka dělená kamenným gotickým křížem. V kapli byla obnovena studna a vyvýšená dřevěná kazatelna, Křížova oratoř a zpěvácká kruchta. Rovněž se dochoval i zbytek původního prahu ze 14. století.

Původní práh ze 14. století

Na stěnách se zachovala malá torza dobových nápisů, a to jak samotného Husa, tak Jakoubka.

Jestli se budete nudit a hledat inspiraci, kam se v Praze zajít podívat, pak neváhejte a navštivte Betlémskou kapli! Dějiny vám začnou ožívat před očima (původní kameny z Betlémské kaple ze 14. století...) a osobnost mistra Jana Husa už pro vás nebude pouhou historickou postavou, ale reálným člověkem, na kterého my, Češi, můžeme být právem hrdí.

Příjemný sváteční den Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Fotografie a životopis mistra Jana Husa dostupný na stránkách Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus

Informace o Betlémské kapli najdete na stránkách Wikipedia.org a České televize:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Betl%C3%A9msk%C3%A1_kaple

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10446079238-jan-hus/8626-vedeli-jste/

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 6.7.2017 17:07 | karma článku: 16,57 | přečteno: 753x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->