Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Návod k použití světa“ od Dana Drápala

5. 06. 2017 16:52:12
Kniha „Návod k použití světa“ od Dana Drápala se zabývá klíčovými tématy jako jsou touha po štěstí, úspěch či neúspěch, životní poslání, cena našeho života nebo vnitřní rozměry vztahu s Bohem. Útlá, čtivá a hlavně moudrá kniha!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Od křesťanského spisovatele a teologa a překladatele Dana Drápala jsem četla již několik knih a pokaždé mě velmi obohatily. Pro mě osobně je to sázka na jistotu. Vím, že to nebude ztracený čas.

Také vím, že na stránkách knih objevím něco, po čem i já sama pátrám – moudrost, rozumnost, zkušenosti, které mě patrně teprve čekají, ale také laskavé upozornění, kterým směrem bych se vydávat ve svém životě neměla, protože to nikam nevede.

Dříve jsem dělala vlastní chyby a přirovnala bych sama sebe k mezku, který musí být zkrocen, případně mu musí být nasazena ohlávka, aby se už konečně umoudřil a šel správným směrem.

Snad jsem i já dospěla k bodu, kdy s pokorou umím přiznat, že se ráda přiučím od někoho, kdo nějaký ten pátek již putuje po tomto světě (v případě autora knihy Dana Drápala to je 68 let) a jež oplývá životními zkušenostmi, které je ochoten ve svých knihách sdílet se svými čtenáři. V případě knih Dana Drápala se nechávám velmi ráda poučit a je to pro mě radostí.

Kniha s celým názvem „Návod k použití světa, aneb Život podle moralisty Dana Drápala“ je útlým „spiskem o štěstí“, který ale nechce být „návodem na štěstí“. Autor se s námi podělí o své zkušenosti, nejen ze svého bohatého církevního života, ale i z osobního života a my objevíme mnoho životních moudrostí. To ilustruje na svém vlastním životě, který nám otevírá.

Někdo by se mohl zcela mylně domnívat, že nás bude Drápal poučovat, radit nám, nebo nás, čtenáře, dokonce kritizovat. Ale to je omyl! Knihu napsal autor s pokorným srdcem a nemá problém hned na začátku knihu otevřeně přiznat, že se mu „spousta věcí v životě nepodařila a ještě více jich pokazil“.

„Chci vydat svědectví o dobrém a úžasném Bohu, který nám daroval život. Tento Bůh nám daroval nejen život, ale i pocit naplnění.“

Dan Drápal

PRO KOHO JE KNIHA URČENA?

Ačkoliv si tuto otázku kladu u každé knihy a snažím se také na ni najít odpověď, v případě této knihy přináší odpovědi sám autor.

  • těm, kteří také poznali Boha
  • těm, kteří se považují za věřící a přitom jsou v životě nešťastní
  • ale i pro lidi, kteří Boha neznají

O ČEM JE KNIHA?

Touha po štěstí, úspěšnost nebo neúspěšnost, poslání a cena našeho života, vnitřní rozměry vztahu s Bohem, to jsou okruhy témat nové knížky jednoho z nejplodnějších českých křesťanských autorů současnosti. Do textu se promítají autorovy životní zkušenosti, proto ve skutečnosti nejde o teoretický návod, ale o sdílení praktické inspirující životní moudrosti.

Autor se zabírá jednotlivými oblastmi současného života, které nám přináší moderní a postmoderní doba, a vede nás k zamyšlení, proč žijeme takovým způsobem, jakým žijeme. Rovněž přináší svůj pohled na dané oblasti a přibližuje nám svůj vlastní životní styl. Ten je mimochodem velmi osvobozující a inspirující!

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Kniha má pouhých 64 stran, což je jistě dobrá zpráva pro ty čtenáře, kteří se nepočítají mezi velké čtenáře. Mně osobně se to zdálo málo. Chtěla jsem načerpat ještě více moudrosti, a proto jsem si přála, aby byla kniha delší a zabývala se i dalšími tématy klíčovými pro náš život.

Autorův styl psaní je velmi příjemný a srozumitelný, přestože se jedná o knihu od hlubokého intelektuála.

„Je-li člověk šťastným, je to zpravidla vedlejší produkt hledání Boha.“

Dan Drápal

Knihu můžete přečíst během čtyř hodin, ale to nebudete mít moc prostoru na to, co je u této knihy podstatné, tedy na přemýšlení. Například – co bude dál v mém životě? Jsem opravdu šťastná? Mám si opravdu koupit další auto? A potřebuji ho vůbec? Proč bych měl jet na letní dovolenou do zahraničí místo do Čech?

„Možná existuje nejen mezi mužem a ženou, ale i ve vztahu k Bohu něco jako období zamilovanosti, které musí přerůst ve zralou lásku. Intenzita zralé lásky není menší, než intenzita zamilovanosti – je pouze jiná. Konec konců, láska se měří naší ochotou k oběti.“

Dan Drápal

Dan Drápal (*1949) je spisovatel, teolog a překladatel. Vystudoval Evangelickou bohosloveckou fakultu J. A. K. v Praze. Místo vikáře v ČCE nemohl však vykonávat kvůli politické angažovanosti v roce 1968 a pracoval jako topič. Od roku 1977 byl vikářem ve sboru ČCE v Praze 7 – Na Maninách. V roce 1978 zažil osobní setkání s Bohem a obrácení. Důsledkem byl dramatický růst církve. V roce 1985 se stal sbor ČCE největším v Praze, což po roce 1989 vedlo k oddělení se od ČCE a vytvoření Křesťanského společenství, kde Drápal působil jako vedoucí až do své rezignace v roce 2004. V roce 2007 byl předsedou KDU-ČSL na Praze 8. Je zakladatelem a prvním šéfredaktorem Konzervativních listů. Napsal asi třicet knih.

„Věřím, že Bůh nás všechny zve na velmi dobrodružnou pouť. Chce, aby v nás nakonec byl zbudován charakter Ježíše Krista. O duchovním zrání má smysl mluvit právě tehdy, je-li v nás tento charakter budován. Proměny charakteru ale souvisí spíš s naším skrytým duchovním životem, než s vnějšími zázraky.“

Dan Drápal

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Knihu „Návod k použití světa“ od Dana Drápala bych vřele doporučila každému čtenáři, který si přečte moji recenzi, nebo knihu prostě objeví na internetu či knižních pultech. Kniha je velice zajímavá a zcela aktuální pro naše životy v postmoderní době, a to jak pro křesťany, tak pro lidi hledající svou životní cestu a víru. Jsem si jistá, že kniha obohatí každého, kdo se do ní začte. A nebojím se ji zařadit mezi knihy, ke kterým se budu časem s chutí vracet znovu a znovu.

Knihu „Návod k použití světa“ od Dana Drápala mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji příjemné čtení a mějte v ruce ten správný návod k použití světa, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

DRÁPAL, Dan. Návod k použití světa, aneb Život podle moralisty Dana Drápala. 1. vydání. Praha: Nakladatelství KMS, 2009. 64 stran. ISBN 978-80-86449-63-0 (formát mobi)

Životopis Dana Drápala je dostupný na dan-drapal.cz zde: ̈ http://dan-drapal.cz/index.php/cz/neco-o-mne

Obsah a fotografie e-knihy „Návod k použití světa“ je dostupný na Palmknihy.cz zde:

https://www.palmknihy.cz/detail/ebook_27341/Navod_k_pouziti_sveta

Fotografie Dana Drápala je dostupná na webu Konzervativní strany.cz zde: http://www.konzervativnistrana.cz/osobnosti.html?tx_feuserlisting_pi1%5BshowUid%5D=4

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 19.83 | přečteno: 450 ×
Poslední články autora