Hana Rebeka Šiander

Velikonoční poselství filmu „Ježíš Nazaretský“ v režii Franca Zeffirelli

15. 04. 2017 21:56:00
Existuje nějaký film, který bych mohla nazvat „velikonočním filmem“? Ano, je to film „Ježíš Nazaretský“ z roku 1977. Poprvé jsem ho viděla v roce 1994 a podruhé teď, po 23 letech. Historický, výpravný, hluboký a dojemný.

K historickému filmu „Ježíš Nazaretský“, který byl natočen v roce 1977, se mi vážou krásné vzpomínky. Tento film jsem viděla poprvé během Velikonoc roku 1994. Bylo to pár měsíců poté, co jsem uvěřila v Ježíše Krista jako svého Pána a Spasitele, setkala jsem se s Ním osobně a odevzdala jsem Mu svůj život.

VELIKONOCE PO MÉM OBRÁCENÍ SE K BOHU

Velikonoce roku 1994 byly pro mě vlastně prvními svátky, kdy jsem pochopila, že tyto svátky nejsou o tom, aby mě koledníci drsně vymrskali pomlázkou, a já jim za výprask ještě poděkovala, odměnila je malovanými vajíčky a zkrášlila jejich pomlázky dalšími mašlemi.

Velikonoce jsem začala vnímat jako zcela výjimečné svátky, kdy právě kvůli mně osobně přišel Ježíš na tuto zem, obětoval svůj život na kříži a třetího dne byl vzkříšen z mrtvých. A to všechno proto, aby mi dal nový život, ukázal mi životní cestu, po které mám jít a zjevil mi pravdu.

Film „Ježíš Nazaretský“ vysílala tehdy Česká televize na druhém programu v pozdních hodinách. Moje ateisticky zaměřená rodina šla spát s tím, že se na takovou blbost dívat nebudou. To mi umožnilo, abych zůstala v obývacím pokoji před televizní obrazovkou sama a zcela nerušeně si vychutnávala film.

video //www.youtube.com/embed/GTS2NzM8RSY

Film v italsko-britské koprodukci byl rozdělen na čtyři díly, přičemž každý z dílů trvá přibližně jednu hodinu a třicet minut. Film byl česky nadabován. Po čtyři večery jsem tedy s velikým očekáváním usedala před televizi a bedlivě sledovala život, už svého osobního Pána, Ježíše Krista.

Vzpomínám si, že film se mě před 23 lety dotýkal natolik, že jsem vnímala nejen Boží přítomnost v obývacím pokoji, ale také jsem velmi prožívala dramatické scény, o kterých jsem do té doby jenom četla v Bibli, nebo je slyšela při kázáních v církvi.

Film, který je natočen italským režisérem Francem Zeffirelli (*12. 2. 1923), byl nejen dlouhý, ale také výpravný. I když se dnes točí film jinak, v módě jsou rychlé střihy, akční záběry, násilí a různé dějové linie atd., přesto má film „Ježíš Nazaretský“ svou hodnotu. I dnes nám má co nabídnout. Mistrovsky a velice podrobně zachycuje biblické události a umožňuje pochopit historické i náboženské souvislosti na začátku našeho letopočtu.

video //www.youtube.com/embed/ejzI0sYpVrw

ŽIDOVSKÉ SVÁTKY, TRADICE ČI HISTORICKÉ UDÁLOSTI

Film nám objasňuje, jak vypadalo například sčítání lidu během Ježíšova narození v judském Betlémě a proč se museli všichni Židé vydat napříč celou tehdejší Římskou říší. Nahlédneme do problematiky Ježíšova početí, a jak bylo pro zasnoubeného Josefa těžké a nutné se vyrovnat s tím, že jeho snoubenka Marie je těhotná, ačkoliv s žádným mužem nesesmilnila. Rovněž se dozvíme, jak na to reagoval místní rabín. Film nám umožní porozumět židovským svátkům jako je Pesach, či židovským obřadům jako je zasnoubení, svatba, obřízka či bar micva. V každém případě nahlédneme více do židovské Tóry a pochopíme souvislosti, ze kterých Ježíš jako učitel vycházel a které následně utvářely Nový zákon.

video //www.youtube.com/embed/PlNiOTMOvjI

Možná vás dnes vyděsí, že shlédnutí všech čtyř dílů filmu, vás bude stát šest hodin. Ano, žijeme v rychlé postmoderní době a spěcháme snad neustále a na všechno. Ale na druhou stranu film nabízí opravdu jedinečnou možnost přenést se na počátek našeho letopočtu, do míst, které dnes známe jako stát Izrael, a podrobně nahlédnout do 33 let života Ježíše Krista až po jeho zmrtvýchvstání třetího dne po ukřižování.

Musím se přiznat, že každé velikonoční či vánoční svátky jsem od roku 1994 dychtivě prohlížela televizní programy a hledala, zda tam nenajdu právě film od Franca Zeffirelli. Nenašla jsem jej nikdy. Anebo mi, i to je možné, mohl uniknout.

Nyní jsem však objevila všechny čtyři díly, a dokonce bez reklam, na YouTube. Film je v originálním změní v angličtině s českými titulky. Angličtina je velmi srozumitelná, že film může rozšířit vaše jazykové dovednosti, a to zcela přirozeně.

video //www.youtube.com/embed/UI3sfjuNExM

Za zmínku také stojí hvězdné herecké obsazení filmu. Můžete se těšit například na Roberta Powella, Anne Bancroft, Ernesta Borgnine, Claudii Cardinale, Laurence Oliviera, Christophera Plummera, Anthony Quinna, Roda Steigera, Petera Ustinova či Michael Yorka.

Nevím, proč Česká televize či jiné televizní stanice v naší zemi nedávají tematické filmy, když se k nim každoročně váží svátky. Přitom je v naší zemi mnoho lidí, kteří opravdu nevědí, proč se Velikonoce slaví.

Jestliže byste se tedy během těchto velikonočních svátků nudili, nebo byste si prostě jenom rádi rozšířili obzory, vřele vám film „Ježíš Nazaretský“ doporučuji.

Opět se tedy nořím do tohoto jedinečného filmu a zjišťuji, že i po těch 23 letech mě stále baví, překvapuje, ujasňuje mi některá místa v Písmu a rozšiřuje mi obzory. Stále mě dojímá a hluboce se mě dotýká. A stejně jako jsem se před mnoha lety těšila na každý díl, tak se těším i teď, v roce 2017.

Vzpomínám si, že když jsem sledovala poslední čtvrtý díl, kde mého Pána a Spasitele ukřižovali, řinuly se mi slzy po tvářích a já jsem plakala hlubokou vděčností, že to pro mě Ježíš udělal. A myslím, že to letos nebude jiné...

Krásné velikonoční svátky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Film „Ježíš Nazaretský“ je dostupný na YouTube zde:

https://www.youtube.com/watch?v=GTS2NzM8RSY

Foto a informace o filmu „Ježíš Nazaretský“ jsou dostupné na ČSFD.cz zde:

http://www.csfd.cz/film/83530-jezis-nazaretsky/prehled/

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 23.84 | přečteno: 1016 ×
Poslední články autora