Jakého bych si přála presidenta pro naši zemi?

Za rok budeme volit nového presidenta. Jaký bude? Koho si vybereme? Arogantního, ješitného, vulgárního a nevyzpytatelného presidenta jakým je Miloš Zeman? Nebo si zvolíme důstojnou hlavu státu, jež nás bude reprezentovat? 

V těchto dnech mě oslovila jedna sociologická společnost, která provádí výzkum veřejného mínění. Postarší dáma, míním tak podle hlasu v telefonu, mi položila několik otázek, které se týkaly politických stran, voleb do Poslanecké sněmovny České republiky, které se uskuteční v říjnu 2017 a také presidentské volby, která nás čeká začátkem roku 2018.

Jedna z otázek, která mě opravdu velmi oslovila, byla:Jaký by měl být budoucí president? Jaké by měl mít vlastnosti? Normálně by mě taková otázka překvapila a já bych začala improvizovat, abych odpověděla. Neodpovídala bych ukvapeně, nelhala bych, ale snažila bych se během pár vteřin vymyslet to nejlepší.

JAKÝ JE SOUČASNÝ PRESIDENT NAŠÍ ZEMĚ?

Nad osobností budoucího presidenta přemýšlím už dlouho a tak jsem měla v odpovědích celkem jasno. Abyste rozuměli, výběr vlastností se mi časem vytříbil a ujasnil sledováním chování, slov a rozhodování současného presidenta Miloše Zemana.

Nynější president je z mého hlediska, a tento svůj názor nikomu nepodsunuji, pouze konstatuji na základě svého pozorování, nevyzpytatelný, názorově nečitelný, není nezávislý a nestranný, je přátelský vůči těm politikům a lidem, kde mu to vyhovuje, je ješitný, arogantní, vulgární, pyšný, necitelný a netaktní, štěpící společnost.

Z těchto negativ lze pak velice snadno odvodit, jakou osobnost bych si přála v čele České republiky.

 

JAKÝ BY MĚL BÝT BUDOUCÍ PRESIDENT?

Přála bych si presidenta, který bude osobností, názorově a politicky vyhraněnou, pro lidi čitelnou, bude umět dělat kompromisy, ale zároveň si dovede zachovat tvář, bude nezávislý a nestranný, přátelský vůči veřejnosti, skromný, pokorný, uctivý a laskavý. Jedním slovem to bude gentleman.

Pojďme si připomenout, co píše ve své knize „Společenský katechismus“ mistr společenské etikety Jiří Stanislav Guth-Jarkovský:

„Gentleman jest člověk, jenž nikdy jinému vědomě neublíží. Skutečný gentleman vyhýbá se všemu, co by mohlo být nepříjemno jeho okolí, anebo co by mohlo vyvolat nemilý dojem. Dovede vše zaříditi tak, aby se na sporná mínění nenarazilo, aby city jiných nebyly uráženy, aby se nevyslovilo nijaké podezření, aby se nikdo nedotkl předmětu, jenž by mohl někoho zarmoutit neb urazit. Dává pozor na všecky, jest laskavý k ostýchavým, soucitný k těm, kdož jsou směšni. Má vždy na paměti, s kým mluví. Prokázal-li někomu službu, pomine ji mlčením, o sobě mluví toliko, je-li k tomu nucen. Zkušenost jej naučila chovati se k nepříteli tak, jako by se měl státi kdysi jeho přítelem. Nemá třeba vždycky správných názorů, ale nespravedlivý není nikdy. I když sám nevěří, neposmívá se víře jiných, aniž proti ní brojí. Jest shovívavý ke všem vyznáním (dodejme: ke všem názorům a míněním) nejen proto, že jej filosofie naučila nestrannosti, nýbrž že má jemný, takořka ženský cit, jenž jest z nejkrásnějších vymožeností kultury.“Jiří Stanislav Guth-Jarkovský

Přála bych si v čele České republiky presidenta, na kterého budeme moci být hrdí, budeme si jej vážit, podporovat jej a jež zanechá v historii naší země důstojnou stopu pro budoucí generace. Stejně jako tomu bylo v případě prvního presidenta svobodného Československého státu Tomáše Garrigue Masaryka či prvního porevolučního presidenta Václava Havla. Zasloužíme si důstojnou hlavu státu, která Čechům vrátí důstojnost, čest a úctu.

Krásné jarní dny Vám všem přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Guth-Jarkovský, J. S., Společenský katechismus, Praha, 1914, druhé vydání, 249 stran

Fotografie presidenta T. G. Masaryka je dostupná na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk

Fotografie Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského je dostupná na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Stanislav_Guth-Jarkovsk%C3%BD

Fotografie presidenta Miloše Zemana je dostupná na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Zeman

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 21.2.2017 16:17 | karma článku: 23,93 | přečteno: 893x