Hana Rebeka Šiander

Svět se změnil, a s tím i kalendáře, přibyly muslimské svátky

7. 12. 2016 18:06:00
V kalendářích vydavatelství Tushita najdete české svátky, ale i svátky evropských států. Tushita totiž vydává kalendáře hned v několika jazycích. V roce 2016 přibyly náboženské svátky islámu. Je to dobře? Musíme si zvyknout?

Ke konci roku chodím po obchodech a vybírám si hned několik kalendářů, které budu potřebovat. Nový diář na celý rok, abych mohla dopředu přehledně plánovat události, pak si kupuji stolní kalendář, který každý týden s chutí otáčím a těším se pohledem na jeho fotografie a nakonec si pořídím nástěnný kalendář, který zachycuje celý měsíc.

Co se týká nástěnného kalendáře, tak si zhruba deset let kupuji kalendáře od vydavatelství Tushita. Nabízejí často kalendáře, které přinášejí fotografie herců či zpěváků z 50. let minulého století, přinášejí také fotografie starých reklamních štítů, reklamních plakátů, ale i nádherně nafocené snímky přírody či zvířat.

Na těchto kalendářích od nakladatelství Tushita mi vyhovuje přehledné uspořádání oken, které je vyhrazeno každému dni v měsíci, a já si tak do nich mohu zapisovat různé poznámky, když právě nemám po ruce diář.

ČESKÉ I MEZINÁRODNÍ SVÁTKY

Výhodou jsou také svátky, které Tushita připomíná. Já osobně jsem uvítala české svátky, ovšem nakladatelství Tushita vydává kalendáře vícejazyčné, takže se setkám se svátky britskými, americkými, francouzskými, německými, španělskými a italskými, kanadskými i irskými. Také nechybí židovské svátky, což je logické, protože Židé žijí ve všech zemích. Trochu mě překvapilo, že jsem objevila i japonský svátek.

To je zcela jistě výhodou pro cizince žijících nejen u nás v České republice, ale také v celé Evropě. Můžeme mít všichni jeden kalendář, a přesto v něm několik národností najde své vlastní svátky. Nám, kterých se tyto svátky netýkají, to rozšíří obzory. Tomu se nikdy nebráním.

ROZDÍL MEZI KALENDÁŘI S ODSTUPEM 10 LET

Například u kalendáře s fotografiemi herečky Audrey Hepburn z roku 2007 najdeme u 2. prosince zmínku pro nás všechny, kteří patříme do světa s křesťanskými základy, že začíná 1. adventní neděle. 5. prosince se dozvíme, že začíná First Day of Hanukkah (první den židovského svátku Chanuky).

6. prosince slaví Evropa hned několik svátků. U nás chodí Mikuláš, v Německu přichází Nikolaus, ale také najdeme ve španělštině Día de la Constitución Española (Den španělské ústavy) a dokonce Finové slaví Itsenäisyyspäivä (Den nezávislosti).

PROČ MUSLIMSKÉ SVÁTKY?

Na tyto svátky jsem byla celé roky v kalendářích vydavatelství Tushita zvyklá. Ale situace se v Evropě během posledních let díky migraci hodně změnila. Největší část uprchlíků přichází ze zemí Blízkého a Středního východu (zejména Syřané, Afghánci a Iráčané) a pak migranti putují také ze subsaharské Afriky a západního Balkánu.

Jejich náboženstvím je většinou islám, ne svátky s křesťanskou tématikou a vydavatelství Tushita začlenilo muslimské svátky do svých kalendářů.

ZMĚNA SITUACE V EVROPĚ – ZMĚNY SVÁTKŮ V KALENDÁŘÍCH

A tak jsem v kalendáři Tushita pro rok 2016 s tématem „Life Flow Inspirations“ objevila svátky a významné dny muslimů z náboženského světa islámu.

Musím se přiznat, že mě poněkud šokovalo, když jsem objevila, že 10. prosince je muslimský svátek Mevlid Kandili a 12. prosince se koná svátek Birth of the Prophet Mohammed (narození proroka Mohammeda).

Je to dobře nebo špatně? Musíme si zvykat na muslimské svátky v evropských kalendářích, protože muslimů na Evropském kontinentu po statisících každým rokem přibývá? Dočkáme se toho, že najdeme i v českých kalendářích muslimské svátky, abychom nebyli obviněni z diskriminace a ukrácení cizích náboženství?

Krásný adventní čas Vám všem přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Informace o vydavatelství Tushita a logo je dostupné na Tushita.com zde: http://tushita.com/

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 26.12 | přečteno: 1465 ×
Poslední články autora