Naučme se „Heimlichův chvat“ a zachráníme nejeden lidský život!

Znáte a ovládáte „Heimlichův chvat“, který dokáže uvolnit z dýchacích cest sousto? Myslíte si, že to není třeba? Mýlíte se! Sám autor chvatu, americký lékař Henry J. Heimlich, ve svých 96 letech zachránil život dusící se ženě.

MANŽELKA SE MI MÁLEM UDUSILA KNEDLÍKEM!

Je to pár dnů, co jsem potkala pana souseda z našeho domu, který se mě ptal, zda vím, že jeho manželka málem zemřela. Opravdu jsem to netušila a docela mě to překvapilo! Manželskému páru je více jak sedmdesát let, a tak jsem se zeptala: „Infarkt? Mrtvice?“ Pan soused zavrtěl hlavou a řekl: „Ne, to by vás nenapadlo! Málem se udusila knedlíkem!“

Téměř ihned se mi vybavil skvělý český sci-fi film z roku 1977 „Zítra vstanu a opařím se čajem“, kde se bratr hlavního hrdiny, pilot netradiční cestovní kanceláře Universum Karel Bureš, během snídaně udusil rohlíkem. 

UDUSIT SE JÍDLEM JE SNADNÉ, POSKYTNOU ADEKVÁTNÍ POMOC JE TĚŽŠÍ

Samozřejmě mě zajímalo, jak se všechno seběhlo. Pan soused vyprávěl, že toho dne uvařil k obědu vynikající houskové knedlíky a ještě lepší hovězí guláš. Jeho manželka byla nadšená a s chutí se pustila do jídla.

Ukrojila si větší sousto knedlíku a ten se jí vzpříčil v krku. Nejdříve kašlala, poté začala sípat. Pan soused jí okamžitě sice vrazil několik úderů do zad, a skutečně nějaký kousek knedlíku vypadl, ale nebylo to všechno a jeho manželka se dál dusila.

Zkusil uplatnit „Heimlichův chvat“, ale už bylo pozdě. Manželka se mu sesunula na zem a již nedýchala. Pan soused ihned volal záchranku. Jednou rukou držel mobil a druhou rukou do příjezdu záchranky podle instrukcí záchranáře masíroval manželce srdce. Záchranka naštěstí přijela rychle a lékařka speciálními kleštěmi vyndala poslední kus houskového knedlíku z krku. Okamžitě nasadila kyslík a manželku pana souseda odváželi sanitkou do nemocnice, kde si pobyla deset dní a brala antibiotika, která měla zabránit případné infekci v dýchacím ústrojí. Dnes je paní sousedka zcela v pořádku, snad kromě toho, že odmítá pozřít houskové knedlíky. Ale to je v důsledku toho, co prožila, logické.

KÁJA SAUDEK UDUŠEN JÍDLEM

Ovšem takové štěstí neměl známý český malíř a komiksový kreslíř Karel Saudek, který ilustroval řadu knih a časopisů. Také jemu v dubnu roku 2006 zaskočilo v krku sousto, ale byl doma sám. Když ho rodina našla, převezli ho do Motolské nemocnice, kde ležel ve vegetativním stavu devět let a poté v roce 2015 zemřel.

Právě v takových situacích, kdy uvízne něco v dýchacích cestách, je zcela na místě znát a ovládat „Heimlichův chvat“.

KDO A KDY VYMYSLEL „HEIMLICHŮV CHVAT“?

Byl to americký lékař Henry Judah Heimlich, který vyvinul v 70. letech XX. století tzv. „Heimlichův chvat“, díky kterému je možné zachránit život člověku, který se dusí. Může se to stát každému z nás. Může nám zaskočit v dýchacích cestách cokoliv – chutný hovězí steak, na který jsme se těšili celý den, oříšky v čokoládě, vynikající domácí knedlíky, anebo dokonce dětem malá hračka, kterou v nestřeženém okamžiku spolknou.

JAK FUNGUJE „HEIMLICHŮV CHVAT“?

Uchopíme člověka zezadu rukama tak, že zvýšíme podbrániční tlak a tím se uvolní překážka v dýchacích cestách, která z dusícího člověka doslova vylétne. Nejlepší představu si uděláte, když se podíváte na toto video na YouTube:

ÚČINNOST „HEIMLICHOVA CHVATU“

Podle statistik Heimlichova vzdělávacího institutu zachránil tento chvat jen ve Spojených státech více jak 50 tisíc životů. Sám Henry J. Heimlich, kterému je již 96 let, zachránil nedávno svým chvatem v pečovatelském domě starší ženu, která se začala dusit u jeho oběda steakem.

Henry J. Heimlich

Někdy se říká, že účinná opatření bývají jednoduchá. V tomto případě to opravdu platí. Jeden „Heimlichův chvat“ může zachránit nejeden lidský život! Naučme se jej ještě dnes, protože nikdy nevíme, kdy ho budeme potřebovat.

Krásné dny a pevné zdraví Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

CV Henry J. Heimlicha na Wikipedia.org dostupný zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Heimlich

Heimlichův manévr na YouTube dostupný zde: https://www.youtube.com/watch?v=Bx7T8Lb5ieA

Článek „Lékař Heimlich v 96 letech použil k záchraně ženy svůj známý chvat“ na Novinky.cz je dostupný zde: https://www.novinky.cz/koktejl/404814-lekar-heimlich-v-96-letech-pouzil-k-zachrane-zeny-svuj-znamy-chvat.html

Foto Henry J. Heimlicha na Relevantmagazine.com dostupné zde: http://www.relevantmagazine.com/slices/henry-heimlich-finally-got-use-his-famous-maneuver

Kniha Henry J. Heimlicha dostupná zde: http://henryheimlich.com/

CV a foto Karla Saudka na Wikipedii dostupné zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ja_Saudek

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 9.6.2016 17:11 | karma článku: 38,61 | přečteno: 191423x