Recenze knihy „Opatství Northanger“ od Jane Austen

Jeden z posledních románů britské spisovatelky Jane Austen „Opatství Northanger“, který vyšel rok po její smrti, zná málokdo. Autorka se dotýká klíčových témat anglické společnosti - pýchy, nadřazenosti, pokrytectví a snobismu.

CO MĚ PŘIMĚLO SÁHNOUT PO TÉTO KNIZE?

Před pár týdny jsem viděla britský film „Opatství Northanger“ z roku 2007, který mnoho diváků považuje za velice zdařilé zfilmování známého románu Jane Austen. Právě film byl impulsem k tomu, abych si přečetla i knihu a mohla porovnat filmovou verzi s originálním dílem známé autorky.

O ČEM JE KNIHA?

Sedmnáctiletou Catherine Morlandovou, dceru venkovního faráře, uvedou příbuzní v mondénních anglických lázních Bath poprvé do společnosti. Na jednom z plesů se seznámí s mladým Henry Tilneym, který se jí zalíbí.

Během plesů, procházek na kolonádách a výletech do okolí si Catherine vždy najde čas na čtení hororových gotických románů. Mladá dáma se ponoří do strašidelných příběhů a bujná fantazie jí připravuje vzrušující chvíle, když se vžívá do rolí hlavních hrdinů. Ovšem v milém, ale i nezvyklém prostředí, se setkává s nejednou nástrahou. Ta největší dobrodružství ji však čekají v opatství Northanger, kam je pozvána na delší návštěvu rodinou Tilneyových.

Vím sama moc dobře, když se v srdci probudí vážný cit, nezavděčí se ženě žádný jiný kavalír, to vím moc dobře. Všechno je pak fádní, nezajímavé, když se to neváže k milované bytosti.Jane Austen

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Catherine Morlandová – Sedmnáctiletá dívka, ze středně majetné rodiny. Pochází z Fullertonu. Je romantická, naivní a dobrosrdečná. Ráda čte romány od paní Radcliffové, zájmeno Udolfo.

Paní Allenová – Dáma ze společnosti a dobrá známá paní Morlandové. To ona vzala Catherine do Bathu spolu s panem Allenem. Zajímá se o módu a nakupování.

Pan Allen – Obchodník, který zbohatl a vzal si za manželku paní Allenovou. Nemají spolu žádné děti, a proto se předpokládá, že dědičkou bude Catherine.

Isabella Thorpová – Zlatokopka z chudé a početné rodiny. Ráda by ulovila majetného ženicha. Předstírá náklonnost Catherininu bratru Jamesovi.

John Thorpe – Bratr Isabelly Thorpové. Dělá si zálusk na Catherine a lží se ji snaží přesvědčit, že Tilneyovi nejsou tak čestní, jak se zdá.

Henry Tilney – Syn generála Tilneye je vzdělaný a pozorný gentleman, vtipný a se smyslem pro ironii. Jeho otec mu svěřil faru ve Woodstonu, kde vykonává funkci pastora.

Eleanor Tilneyová – Jemná mladá dáma s nelehkým osudem. Její milovaný muž je pouze druhý syn a její otec jí brání v jejich sňatku. Nakonec dojde štěstí. Stane se z ní velmi dobrá přítelkyně Catherine.

Frederick Tilney – Sukničkářský kapitán Tilney je pravý opak svého mladšího bratra Henryho. Miluje milostná dobrodružství.

Generál Tilney – Je chladný a bezohledný muž. Považuje za úspěch pouze sňatek, který rodině přinese bohatství.

Kdo si nepřečte dobrý román s upřímným potěšením, je jistojistě hlupák – ať už je to pán či dáma.Jane Austen

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Jak jsem již prozradila, také i tento román Jane Austen končí happy endem. Kdo ale získá srdce hlavní hrdinky Catherine Morlandové, si budete muset přečíst sami. Bude to John Thorpe, který ji požádal o ruku nebo Henry Tilney, který se ještě nevyjádřil?

Žena, která je zamilovaná do jednoho, nemůže přece koketovat s jiným.Jane Austen

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Při četbě musíme mít na paměti, že beletrie se na začátku 19. století vytvářela podle jiných pravidel než dnes. Snad proto možná věnuje spisovatelka většinu knihy popsání staré dobré Anglie na začátku 19. století, krásného oblečení, honosných kočárů, velkolepých budov, ale také komplikovaných vztahů, na které byla Jane Austen expertem.

Román je napsán svěžím stylem, který nás uvádí do hlavní zápletky a také do několika vedlejších zápletek. Na mnoha místech spisovatelka používá ironii a sarkasmus, který nás rozesměje a pobaví.

Při četbě můžeme sledovat hlavní dějovou linii, jak k sobě hledají a následně i nacházejí cestu dva zamilovaní lidé z různých společenských vrstev.

Já osobně jsem očekávala v románu více romantiky mezi dvěma hlavními postavami. Připouštím však, že jsem výrazně (a patrně celoživotně) ovlivněna autorčiným nejkrásnějším a nejvýznamnějším dílem „Pýcha a předsudek“, pod jehož vlivem posuzuji další romány.

Jako ve všech dílech, tak také zde se autorka dotýká klíčových témat anglické společnosti, jako byly pýcha, nadřazenost, pokrytectví a snobismus. I když byla kniha napsána téměř před dvěma sty léty, zdá se být knihou zcela aktuální pro naši dobu. Jako lidstvo se stále potýkáme s tímtéž.

Ani v tomto díle, ale ani v žádném dalším románu Jane Austen nenajdeme žádný dialog mezi muži, který probíhá v hlubokém soukromí a bez účasti žen. Tento aspekt je vysvětlován tím, že spisovatelka neměla nikdy příležitost vyslechnout rozmluvu mužů v soukromí, a tak nahlédnout do mužské duše.

Snad proto, že „Opatství Northanger“ byl jedním z posledních počinů autorky, a vyšel až v roce 1818 (tedy rok po její smrti), dovolila si Jane Austen se na mnoha místech románu svěřit se svými názory a promluvit prostřednictvím textu přímo k čtenářům. Například nás otevřeně seznamuje se svými názory na společenské postavení muže a ženy, dvoření mužů vůči mladým dámám, názory na soudobé ženské romány psané ženami a předsudky s nimi spojenými…  

Vdát se pro peníze, to myslím, že je nejhorší věc na světě.Jane Austen

Jane Austen (*16. 12. 1775 – †18. 7. 1817) byla anglická spisovatelka, představitelka tzv. rodinného románu (domestic novel). Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je uznávána hlavně pro schopnost detailního popisu postav, hlavně ženských, velice jemnými postřehy vycházejícími z každodenního života středních a vyšších vrstev. Přes velké množství detailů si celý popis každé postavy zachovává po celou dobu celistvost a vlastní individualitu.

DÁVÁTE RADĚJI PŘEDNOST FILMU PŘED KNIHOU?

Žádný problém! Podívejte se na britský film z roku 2007 "Northanger Abbey" na YouTube: 

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Knihu si zamilují nejen čtenářky a obdivovatelky Jane Austen, ale také každý, kdo má rád historické romantické příběhy s dobrým koncem. V tom případě vás kniha nemůže zklamat.

Přeji krásné letní dny a mnoho romantiky a lásky, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Jane Austen a její fotografie jsou dostupné na Wikipedii zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jane_Austenov%C3%A1

Informace o knize „Opatství Northanger“ dostupné na Wikipedie.cz zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Opatstv%C3%AD_Northanger

Fotografie knihy „Opatství Northanger“ dostupné na Neoluxor.cz zde:

http://neoluxor.cz/beletrie/opatstvi-northanger--23569/

AUSTEN, Jane. Opatství Northanger. 2. Vydání. Praha: Leda spol. s. r. o., 2009. 256 stran.

ISBN 978-80-85336-84-9

Informace o filmu z CSFD.cz a jsou dostupné zde: http://www.csfd.cz/film/237887-northangerske-opatstvi/prehled/

Britský film „Nothanger Abbey“ na YouTube.com je dostupný zde: https://www.youtube.com/watch?v=MqrfXsDshqg

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 6.6.2016 19:34 | karma článku: 19,53 | přečteno: 481x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->