Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přemožen Boží dobrotou“ od Wolfharda Margiese

10. 02. 2016 16:16:00
Co je to Boží dobrota? Co znamená, že Bůh je milosrdný? Jak se může z nudné a těžkopádné modlitby, kterou si chceme „odbýt“, stát vzrušující chvíle, na kterou se začneme těšit? To nám přináší kniha Wolfharda Margiese.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Útlá knížka od pastora (ale také psychiatra) Wolfharda Margiese „Přemožen Boží dobrotou“ patří k mým nejmilejším. Ačkoliv jsem ji měla celá léta v knihovně, celé roky jsem se neměla k tomu, abych ji přečetla. Teprve před devíti léty jsem si na ni udělala čas a zcela mě uchvátila! Od té doby se k ní v určitých životních situacích stále vracím.

Jedná se o křesťanskou literaturu, která má jediný a přesto zcela nádherný cíl - představit nám Boží dobrotu.

„Můžeme být jenom tak silní ve víře, jaké je naše poznání o Boží dobrotě! Spolehneme se na něho (Boha) jenom do té míry, do jaké víme, že od něho nepřichází nic zlého a nic hrozivého, a že i když jsme se provinili, jsme u něj zcela a úplně v bezpečí. Vina se v našem nitru projeví jako nepokoj a napětí; od něho, našeho dobrotivého Pána, však trest nepřijde. Trest byl vložen na něj, na Ježíše, a proto ani v případě našeho hříchu Bůh k dalším trestům nesáhne.“

Wolfhard Margies

KŘESŤANSKÝ ŽIVOT BEZ BOŽÍ DOBROTY JE OBTÍŽNÝ

Ačkoliv jsem evangelikálním křesťanem mnoho let a pravidelně jsem navštěvovala v průběhu svého života několik církví, musím s lítostí napsat, že jsem nikdy neslyšela kázání o Boží dobrotě. Ani jsem nebyla svědkem žádné diskuse lidí, kteří by se bavili o tom, jak je Bůh dobrotivý, milostivý a milosrdný.

Po mnoha letech následování Ježíše Krista bez této znalosti mohu napsat, že taková víra v mém životě nenesla téměř žádné dobré ovoce. A naopak. Zcela zásadní zlom v mém životě nastal poté, co jsem si knihu „Přemožen Boží dobrotou“, přečetla.

Pochopená a přijatá Boží dobrota postupně změnila můj vztah k Bohu, kterého jsem začala vnímat jako milosrdného Boha, jehož plány se mnou jsou v každém případě dobré a dokonalé. Změnil se můj vztah ke mně samotné, začala jsem přijímat s láskou a větším pochopením lidi, kteří mě sebevíce dříve iritovali a manipulovali mě. Také jsem mohla začít z celého srdce odpouštět druhým jejich prohřešky vůči mně.

Wolfhard Margies (*1938) absolvoval všeobecné lékařské vzdělání, následně získal odbornosti ve vnitřní medicíně a specializoval se na psychoterapii. Pracoval jako internista v Berlíně. Na to navázala činnost v oblasti pastýřské péče v rámci svazku evangelických svobodných sborů. Od roku 1981 je vedoucím a pastorem Gemeinde auf dem Weg (Sbor na cestě). Margies je autorem mnoha knih, které se zabývají převážně teologickými tématy a věnují se psychoterapeuticko-pastýřským otázkám. Se svojí manželkou Christou má pět dospělých dětí.

„Prokazování dobrodiní je projevem Boží dobroty.“

Wolfhard Margies

O ČEM JE KNIHA?

Knihu, čítajících pouhých osmačtyřicet stran, rozdělil Margies na čtyři kapitoly:

  1. Láska proměňuje charakter
  2. Ještě více dobroty
  3. Od Boží dobroty k rozkoši v Bohu
  4. Ve věku milosti

CO JE BOŽÍ DOBROTA ČI MILOSRDENSTVÍ?

Margies nás nejprve seznamuje s tématem Boží dobroty či milosrdenstvím, jak ho můžeme nalézt ve Starém a Novém zákoně. Na biblické postavě krále Davida, který byl vyučen v Božím milosrdenství a uplatňoval jej v životě jako nikdo jiný, nás vyučuje v rozsahu Božího milosrdenství a jak jej můžeme uplatňovat.

Poté nás Margies přivádí ke klíčovým veršům, Žalmů 37, 4: „Kochej se v Hospodinu a dá ti žádosti tvého srdce,“ a 20,5: „Kéž ti Hospodin dá, po čem tvé srdce touží, kéž splní každý tvůj záměr!“ a prakticky nás dovádí k myšlenkám, že jestliže opravdu známe Boží dobrotu, můžeme si přát a žádat cokoliv budeme chtít.

"Bůh však chce naše prosby vyslyšet. Chce, aby radost, kterou v Něm máme, vyslyšením našich proseb rostla a byla naplněna."

Wolfhard Margies

Cesta k výsledkům vede přes vytrvalou a upřímnou modlitbu, ve které poznáváme nejen samotného Boha jako Dárce, ale právě jako dobrého Boha, který nás miluje a má pro nás za všech okolností jenom to nejlepší.

Jsou to závratná zjištění a poznatky, které jsem vyzkoušela sama ve svém modlitebním životě a které fungují. Mají moc změnit také váš život! Toto učení si však nevymyslel autor knihy, ale převzal ho z Bible.

Modlitba, která je pro mnoho lidí nudnou a těžkopádnou chvílí bez viditelných výsledků, kterou si mnozí chtějí prostě „odbýt“, se tak stane vzrušující chvílí, na kterou se začneme těšit a která nás změní v opravdové modlitebníky. Víc než viditelné výsledky nás však změní očekávání na Boha a nový rozměr vztahu s Ním, viditelný výsledek je spíše třešničkou na dortu, bonusem, který dostaneme nakonec.

„Boží slovo v žádném případě nesvádí ke změkčilosti a nasládlosti. Kdo je následuje, plave proti proudu. Musíme však podtrhnout, že každý obrat k Ježíši a každé setrvávání u něj má smysl v jeho laskavosti a dobrotě. Protože je dobrotivý, je pro nás dobré, abychom k němu přišli, zůstávali u něho a pluli proti proudu.“

Wolfhard Margies

POZITIVA A NEGATIVA KNIHY

S radostí mohu napsat, že žádná negativa jsem v knize neobjevila. Jazyk je srozumitelný a téma podané pochopitelnou formou.

Ačkoliv se jedná o knihu vydanou jako samizdat, stále je k dostání. Byla patrně vytištěna v obrovském nákladu. Necelých třicet korun za knížku, která tolik obohatí váš život, je více než symbolická.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Přestože se jedná o knihu ryze křesťanskou a se zcela duchovním tématem, doporučila bych knihu nejen křesťanům, ale také všem, kteří by se rádi seznámili s Bohem. Ostatně Boží dobrota je tím nejlepším začátkem vztahu s Bohem, jaký může být.

Krásné dny a mnoho Božího požehnání vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

MARGIES, Wolfhard. Přemožen Boží dobrotou. 2. vydání. Praha: Vydavatelství Logos, h.z., 1990. 48 stran. Samizdat.

Informace o knize „Přemožen Boží dobrotou“ jsou dostupné zde:

http://obchod.juda.cz/?66,p%D8emo%8Een-bo%8E%CD-dobrotou

Fotografie pastora Wolfharda Margiese dostupná zde:

http://aufbruch-verlag.de/autoren/wolfhard-margies/

Curriculum vitae Wolfharda Margiese dostupný zde:

http://obchod.juda.cz/?margies-wolfhard,24

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 16.24 | přečteno: 445 ×
Poslední články autora