Italský, americký a český plán na zhubnutí kil

8. 09. 2008 17:09:04
Ministerstvo zdravotnictví ČR přišlo před pár dny s tím, že je třeba skoncovat s českou obezitou. Resort chce připravit akční plán na zhubnutí. Ale jak toho docílit? Jestliže shodíte například v Itálii během měsíce pár k

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta jsou začátky projektu teprve v začátcích. Ministerští úředníci hodlají založit vlastní webové stránky, kde se dozvíme o zdravém způsobu života, stravě, cvičení a také o škodlivých návycích. Do projektu se zapojí přední čeští odborníci na zdravou výživu a vysvětlí, jak se zdravě stravovat, více se pohybovat a přizpůsobit příjem a výdej v energie.

V mnoha českých rodinách došlo po roce 1989 k radikálním změnám, přesto je to málo! Zaměnili jsme nezdravé salámy za různé druhy šunky, hlavní pokrmy připravované z vepřového masa jsme nahradili lehčím kuřecím či krůtím, plnotučné mléčné výrobky jsme odlehčili light výrobky a přikoupili jsme ovoce a zeleninu nejrůznějšího druhu.

Česká republika je v počtu tlouštíků na předním místě v celé Evropě. V současné době je u nás 21 % mužů a 31 % žen, kteří jsou obézní. Když ale sečteme nadváhu a obezitu, dostaneme se u žen k číslu 68 %, u mužů dokonce na 72 %. Ve východní Evropě trpí obezitou zhruba 40 % žen.

Corpulence
 Protože jsem ani po třech týdnech nedostala z ministerstva zdravotnictví jinou odpověď, než se chystá schůzka odborníků na výživu, nezbývá mi než vám představit hubnoucí projekty, které jsou úspěšné v zahraničí. A také jsem vymyslela vlastní hubnoucí projekt, který vám představím ke konci blogu.

Starosta italského města Varallo Gianluca Buonanno vymyslel pro svých 7 500 občanů hubnoucí projekt. Buonanno vytáhl do boje proti kilogramům nadváhy se svými spoluobčany. Chtějí ukázat celé Itálii, že nad obezitou zvítězí. V Itálii je v současné době 35 % obyvatel s nadváhou nebo obezitou.

Varallo
 Podmínky jsou jednoduché. Pokud jste muž, pak musíte během jednoho měsíce shodit čtyři kila. Když se vám to podaří, dostanete od starosty Buonanna 50 eur. Pokud jste žena, stačí tři kila dolů. Bonusem pro Italy, kteří si udrží stabilní váhu dalších pět měsíců, je 200 eur.Do projektu se přihlásilo mnoho Italů v celém městě. Sám starosta Buonanno shodil šest kilogramů. Od začátku motivační hubnoucí akce uplynul rok. Bylo by zajímavé zjistit, kolik Italů a Italek si udrželo štíhlou linii a kolik z nich získalo 250 eur...

Ve Spojených Státech sice nevyinkasujete za shozené kilogramy dolary, ale zhubnete na vojenském táboře pod dohledem instruktora a ještě za to rádi zaplatíte. Zhubnete, protože "boot camp", je tábor, kde si sáhnete na dno svých sil. Původně se jednalo o intenzivní tréninkový program pro armádu Spojených Států.

Program je mírnější verzí toho vojenského a je určený pro každého. Ať jste mladý sportovec, důchodce na penzi nebo žena po mateřské dovolené. První den účastníky otestují instruktoři na fitness testech a zařadí je do skupin. Instruktoři, kteří dohlížejí na klienty, mají preferovat osobní přístup ke každému a bude brán i ohled na zdraví. Ale ne na počasí. Protože se bude běhat, hrát týmové hry, dělat lehy-sedy, dřepy nebo trénink v písku či v kopci za každého počasí. Takže boot camp vás natolik zocelí, že znovu posílí vaši psychiku, odhodlání a utvrdí vás v tom, že svou váhu snížíte stůj co stůj.

Jestliže vás zaujal "boot camp" natolik, že byste si ho rádi vyzkoušeli na vlastní kůži, pak nemusíte truchlit, že nežijete v USA. Cvičení už našlo své obdivovatele i v ČR a na Praze 4 – Braníku ho organizuje Jakub Makalouš.


Vycházejme z toho, že boj s nadbytečnými kilogramy sváděl téměř každý v této zemi. Vítězů není příliš. Z toho můžeme usoudit, že zvolit správný přístup s přihlédnutím k individuálnímu zdravotními stavu je velmi obtížné. Zhubnout je také snazší, než si váhu stabilně udržet.

Velmi se mi líbí pořad, který se opět vrátil po letních prázdninách na obrazovky televize Prima, „Jste to, co jíte“. Pod odborným dohledem MUDr. Kateřiny Cajthamlové se člověk dozví jaký má krevní tlak, puls a ve kterých proporcích těla má usazeno nejvíce tuku. Odborník na dietní stravování stanoví ve spolupráci s doktorkou Cajthamlovou jídelníček, ve kterém dojde k omezení tuků a umělých sladidel. Nesmí ale chybět dostatek bílkovin, ovoce, zeleniny a minerálních vod.

Mistr světa ve sportovním aerobicu dvojic David Huf vám předvede nejvhodnější cviky pro vaši postavu. Aby toho nebylo málo, Cajthamlová občas provede nečekanou inspekci, zda člověk dodržuje stanovená pravidla. Často jsou pak výsledkem nejen shozené kilogramy, ale i dar, který bude i nadále člověka motivovat ke správné výživě, např. rotopéd či multifunkční parní hrnec.

A jaký projekt bych navrhla pro ministerstvo zdravotnictví já? Přišla bych se zajímavou celonárodní reklamní kampaní. Ta by měla na billboardech, v televizi, rozhlase, v novinách i na internetu oznámit, že každý, komu se podaří zhubnout pod dohledem odborného lékaře kilogramy navíc a dostane se na optimální váhu, získá kupón na 5000 korun.

Úmyslně nepíši nic o čase, protože u každého je optimální váha někde jinde, stejně jako startovní čára. V současné době jsou v nemocnicích oddělení, která se zabývají obezitou. Proto není třeba speciálně zvyšovat počty lékařů. Jestliže by ale zájem předčil očekávání, ihned by se počty lékařů a dietologů musely nutně navýšit.

A proč právě 5000 korun? Domnívám se, že pokud člověk zhubne, pak musí zároveň řešit i oblečení a obuv. Míry se přirozeně zmenšují a kupón by měl zajistit, že „nový člověk“ si bude moci za odměnu dopřát nejen změnu šatníku, ale i celé image. Kupón je jasný. Kdyby šlo o hotové peníze, hrozilo by riziko obětování na nezdravou potravu nebo odvod do rodinného rozpočtu. Což by zase snížilo motivaci hubnoucího a bojujícího člověka.

Možná někoho napadne: „To nás ale každý člověk, který zhubne, vyjde pěkně draze!“ Určitě ne! Položme si otázku: Která onemocnění jsou způsobená v důsledku nadváhy a obezity? Např. cukrovka, infarkt myokardu, vysoký krevní tlak, onemocnění cév, nespavost, onemocnění pohybového ústrojí...

Jestliže bychom teď pro zdraví svých českých spoluobčanů obětovali ze státního rozpočtu na jednoho člověka 5000 korun, nevyšlo by nás to mnohem levněji než v budoucnu? Za 10, 20 nebo 30 let? Nejenže bychom pomohli změnit smýšlení celé generace o zdravém stravování, ale také bychom snížili mnohamiliardové výdaje na  nemoci v důsledku nadváhy a obezity. Stačí si jen spočítat, kolik stojí lékařské ošetření, medikamenty a lázeňské pobyty pro lidi, které jsou pak nezbytné. Znovu připomenu, co jsem psala na začátku. V současné době máme v ČR 68 % u mužů a 72 % žen s nadváhou a s obezitou.


 

http://www.obezita.cz/http://zdravi.idnes.cz/vojensky-tabor-nova-metoda-hubnuti-du8-/hubnuti.asp?c=A070827_144644_hubnuti_skrhttp://www.iprima.cz/index.php/plain_site/content/view/full/42976

http://zdravi.idnes.cz/za-shozena-tri-kila-padesat-eur-dme-/hubnuti.asp?c=A070814_210502_hubnuti_skr

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 8.9.2008 17:09 | karma článku: 17.66 | přečteno: 2419x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 603 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...