Hana Rebeka Šiander

Holocaust? Židé si za něj prý mohli částečně sami…

12. 01. 2016 17:10:00
Tak to si myslí několik dotázaných dospívajících a mladých lidí z dokumentu ČT „Osvětim - Katarína Grünsteinová vzpomíná...“ Neměly by být součástí výuky dějepisu na středních školách návštěvy v koncentračních táborech?

27. leden je Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Vloni jsem při příležitosti 70 let od konce II. světové války shlédla na ČT2 dokument„Osvětim - Katarína Grünsteinová vzpomíná...“. Dokument o továrně na smrt natočilrežisér Karel Fuksav roce 2005.

Jedna z přeživších, Katarína Grünsteinová, nás provází nejen svými vzpomínkami, ale zároveň i koncentračním táborem v Osvětimi a názorně popisuje, jaký vypadal její běžný život od roku 1942 při jejím příjezdu do tábora až do roku 1945.

Osobní příběh Kataríny Grünsteinové je sám o sobě velikým utrpením. Měla ohromné štěstí, které mnozí neměli, Osvětim přežila. Vrátila se po osvobození tábora domů, vdala se a založila rodinu. Po padesáti letech se vrátila se štábem ČT do Osvětimi, aby oživila pro další generace bolestné vzpomínky na tři roky, které tam prožila.

Celý dokument „Osvětim - Katarína Grünsteinová vzpomíná...“ můžete shlédnout zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1030342333-osvetim-katarina-grunsteinova-vzpomina/

Každý příběh, který jsem kdy četla, viděla či slyšela z koncentračního tábora mě vždy hluboce zasáhl u srdce, šokoval a vryl se mi do paměti. Stejně i tento.

Na začátku a v průběhu dokumentu se kameraman vydává do škol a ulic, aby se zeptal dospívajících dětí a mladých lidí, zda ví, co byl holocaust a koncentrační tábory. Několik mladých lidí o holocaustu slyšelo, jiní však s neznalostí a s úsměvem na rtech zařazují období holocaustu do období komunismu.

Jiní studenti, kteří se o dějinách II. světové války rozhovoří více, však šokují svými „znalostmi“ ještě více. Domnívají se, že za utrpení shoa mohl nejen tehdejší vůdce Třetí říše Adolf Hitler, ale také svým dílem Židé sami. Jinak by se to přeci stát nemohlo... Vina je přeci vždycky na obou stranách!

Další ze studentů se otevřeně před kamerou zamýšlí nad tím, co se dnes člověk dozví za informace o II. světové válce z médií a dochází k názoru, že se jedná i dnes částečně o propagandu, a tudíž se informacím o holocaustu příliš věřit nedá.

Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.

George Santayana

Jestliže je dnes možné, aby si dospívající a mladí lidé mysleli, že za utrpení během shoa a vyvraždění šesti milionů Židů mohou částečně sami, pak rodiče i učitelé dějepisu selhávají. Selhali nejen oni, ale i my všichni jako společnost.

27. leden jako Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je příležitostí, abychom si připomněli historii shoa a neopakovali ji už znovu.

Dobrou znalost historie nám všem přeje bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

Fotografie a dokument České televize jsou dostupné na webu ČT zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1030342333-osvetim-katarina-grunsteinova-vzpomina/

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 30.21 | přečteno: 1526 ×
Poslední články autora