Recenze knihy „Osamělý orel“ od Danielle Steel

19. 11. 2015 22:40:00
Romantické drama „Osamělý orel“ od Danielle Steel je životním příběhem oddané ženy, která po celý svůj život miluje jediného muže. Kdo z nás by netoužil po lásce na první pohled, která se změní v lásku celoživotní?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Četla jsem od Danielle Steel asi pět knih. Romány, které napsala autorka před dvaceti či třiceti lety, byly opravdu pěkné. Ovšem romány z posledních let byly napsané tak odlišným stylem, že se mě zmocňovalo podezření, že je autorem někdo jiný. Proto jsem si přečetla další knihu, „Osamělý orel“, kterou napsala Steel v roce 2002, abych měla možnost srovnání.

DĚJ ROMÁNU

Romantický příběh je zasazen do období druhé světové války, která zásadním způsobem poznamená životní osudy hlavním postav – Kate a Joea.

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Kate Jamisonová je sedmnáctiletá dívka, jejíž život se odehrává v Bostonu v roce 1940 a čeká ji debutantský večírek, kterým bude uvedena do společenského života. Na svůj věk je vyspělejší, než její vrstevníci. Snad kvůli rodinné tragédii z dětství, možná kvůli vynikajícímu vzdělání či cestování po celém světě, které jí dopřávali rodiče. V každém případě jde o krásnou, sebevědomou mladou dívku, která kolem sebe šíří radost a naději. Pro lidi je jako svěží vánek a lidé se v její přítomnosti cítí skvěle.

Joe Allbright je o dvanáct let starší a život se s ním nemazlil. Již v dětství se musel naučit, že spoléhat může jedině sám na sebe, nesmí dávat místo ve svém srdci místo lidem. Jeho odhodlání porvat se s životem, píle a vytrvalost ho přivedly až na vrchol kariéry úspěšného leteckého konstruktéra a zkušebního letce. Ovšem žádný vědec a dobrý obchodník by nedosáhl úspěchu, jestliže by nebyl zarputilý, sobecký a především workoholik.

Ačkoliv jsou Kate a Joe rozdílní jako oheň a voda, přesto se do sebe na první pohled zamilují. Když se náhodně potkávají ve společnosti, zjišťují, že nemusí sdílet jen přátelství, ale také lásku. Jejich rozdílné povahy se doplňují a obohacují.

„Život provádí zajímavé skoky. Vpadneš doprostřed svého snu ve chvíli, kdy to nejmíň čekáš.“

Danielle Steel

Kate miluje Joea oddanou láskou, která je ochotna obětovat všechno. Je ale schopen Joe naplnit očekávání Kate? Bude ji milovat stejným způsobem? Ve vzácných chvílích, kdy mají jeden druhého, se zdá, že ano. Joe je však zvyklý mít svou práci a hobby v jednom – letadla – na prvním místě a podřizovat mu vše. Udělá rozdíl, jestliže se jedná o lásku?

Zatímco nacistické Německo bojuje proti evropským státům, a pokořuje si jeden za druhým, Amerika si žije poklidným životem dál. Kate studuje na univerzitě Radcliffe a Joe se věnuje konstruování letadel a buduje vlastní firmu. Dva lidské osudy však od sebe odtrhne vstup Spojených států do druhé světové války po útoku Japonců na Pearl Harbor v roce 1941.

„Za tu dobu se stal součástí její duše. Ne vždycky ideální, ale důležitou. V jejich životě se vystřídaly konflikty i pohoda, vrcholy i údolí, východy slunce i jeho západy. Joe byl pro Kate něco jako Mount Everest. Konečný cíl. Místo, kam chtěla dojít. Od začátku se stal jejím snem. Nebem i peklem, občas i očistcem.“

Danielle Steel

Kate se snaží dokončit univerzitu, Joe vstupuje do armády a je převelen k RAF v Londýně, kde učí letce létat a sám se zapojuje do bojů proti Němcům. Mnoho amerických mužů přišlo ve válce v Evropě o život, mnoho jich padlo do zajetí a mnozí byli vážně zraněni. Je sestřelen i Joe. Rok je pohřešován a další rok je prohlášen za mrtvého.

Danielle Fernande Dominique Schuelein-Steel (*14. 8. 1947) známá pod pseudonymem Danielle Steel, je jednou z nejpopulárnějších spisovatelek v USA i na celém světě. Je autorkou více než 80 románů, které jsou překládány do 43 jazyků a pravidelně se drží na předních příčkách světových žebříčků bestsellerů. Do roku 2005 prodala více jak 550 milionů knih. Materiál k příběhům sbírá dlouhá léta, často je inspirována vlastním životem. Několik knih bylo zfilmováno. Svými příběhy napíná a dojímá řady čtenářek již přes 25 let také v ČR. Žije v San Francisku a hodně času tráví v Paříži, která je jí druhým domovem již od dětství. Psaní a rodina jsou pro ni vším.

V životě Kate se objevuje dávný přítel z dětství, Andy Scott, který jí byl vždy nablízku a miloval ji. Srdce Kate však patřilo vždy jedinému muži, a tím byl Joe. Ten je ale už dva roky mrtvý. Andy, který nikdy neodešel do války, se nevzdává a Kate je dobrým a trpělivým přítelem v těžkých chvílích, zahrnuje ji dárky, přátelstvím a také láskou.

Kate nakonec usoudí, že přátelství, úcta a obdiv k dlouholetému příteli na manželství stačí a svolí ke sňatku s Andym. Válka končí a všichni oslavují. Najednou se však znovu objevuje vážně zraněný Joe, který byl dva roky držen v německém zajetí v Evropě.

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Jak se Kate rozhodne? Provdá se za Andyho nebo se rozhodne pro Joea, který byl pro ni dva roky mrtvý? Joe se nikdy netajil tím, že práce v letectví je jeho životním posláním a manželství a děti pro něj nejsou důležité. Dokáže Joe udělat u své životní lásky ústupek a něco obětovat? Nebo se Kate rozhodne pro Andyho, který jí chce nabídnout svatbu, rodinné zázemí a děti, po kterých tak touží?

„Měla před sebou všechno, po čem toužila, jenže s jiným člověkem. Možná to tak v životě chodí...“

Danielle Steel

DVA MOŽNÉ POHLEDY NA DĚJ KNIHY

Knihu „Osamělý orel“ můžeme vidět jednoduše – jako další romantický příběh dvou zamilovaných lidí.

Pokud však nahlédneme děj z vyšší perspektivy, pak můžeme vidět hlavní hrdinku Kate jako oddaně milující ženu, která celý svůj život podřizuje jedinému muži, ať jí to osobně stojí jakékoliv utrpení a ztráty. Činí to však z hlavní hrdinky spíše chudinku, která ve čtenářích může vzbuzovat pocity lítosti. Nemyslí na své potřeby a zájmy, ani svých dětí či rodiny. Všichni musí její rozhodnutí chápat. Realista si však zcela zákonitě položí otázku, zda za takových okolností může být hrdinka šťastná – jak nám ji však představuje na svých stránkách Danielle Steel.

Druhým pohledem z vyšší perspektivy se můžeme zaměřit na hlavního hrdinu Joea. Velice úspěšný podnikatel, odborník a oblíbený muž ve společnosti, ale za to sobecký, egoistický a bezcitný, pro kterého je jeho práce tím nejdůležitějším. I když neustále ujišťuje Kate, jak ji miluje, přesto lže nejen jí, ale především sám sobě. Všichni musí plně respektovat jeho pracovní nasazení. Ve skutečnosti nechce být milován, nechce mít rodinu, a jestliže ji v Kate a dětech nachází, brzy je opouští s tím, že ho dusí a okrádají ho o čas a omezují jej. Pokud se však zamyslíme, dojdeme k závěru, že s takovým mužem by nebyl šťastný nikdo a k hrdinovi budeme pociťovat většinu knihy antipatie.

SLABÉ STRÁNKY KNIHY

U Danielle Steel jsem vždy oceňovala, jak ve svých románech detailně popisuje hlavní hrdiny, jejich oblečení, místa, budovy a interiéry, kde se román odehrává. Mohla jsem si dokonale ve své fantazii představit děj knihy se vším všudy. V tomto díle jsem toto postrádala.

Rovněž mohla autorka vytěžit mnohem více z historických událostí během druhé světové války, o kterých se zmiňuje, např. útok na Pearl Harbor, vstup Spojených států do druhé světové války, konec války, úmrtí presidenta F. D. Roosevelta... Steel však historické události popsala pár slovy a použila je pouze jako kulisu.

Dramatický román se příjemně čte a děj rychle ubíhá. Děj je zpočátku dobře vystavěn a dočkáme se mnoha zvratů a zápletek. S přibývajícími stránkami je však dějových zvratů až příliš mnoho. Jako čtenářka jsem měla dojem jisté překombinovanosti, která byla na úkor povahy a charakteru hlavních postav. Těm v každém případě uškodila. Kniha by ideálně mohla končit již o padesát stran dříve.

KOMU BYCH KNIHU „OSAMĚLÝ OREL“ DOPORUČILA?

Danielle Steel je spisovatelkou, která během čtyřiceti let napsala více jak osmdesát knih a vydobyla si v oblasti romantických románů silnou pozici. Pokud patříte mezi nadšené čtenáře této autorky, pak se vám bude i tento román líbit.

Mnoho romantiky ve Vašich životech Vám přeje bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, kniha a odkazy:

STEEL, Danielle. Osamělý orel. Druhé vydání. Praha: Euromedia Group, k. s. – Ikar, 2015. 328 stran. ISBN 978-80-249-2827-2

Fotografie knihy „Osamělý orel“ dostupné z BUX.CZ na: https://www.bux.cz/knihy/173115-osamely-orel.html#specification-content

Fotografie Danielle Steel dostupné na: https://www.bux.cz/autori/1199-danielle-steel.html

Životopis Danielle Steel dostupný na: https://cs.wikipedia.org/wiki/Danielle_Steel

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 19.11.2015 22:40 | karma článku: 15.98 | přečteno: 327x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 153 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 143 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 382 |
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...