Hana Rebeka Šiander

Jak zrušit profil na Facebooku

14. 09. 2015 17:37:00
Po dlouhých sedmi letech jsem dospěla k závěru, že svůj profil na sociální síti Facebook zruším. Kam se obrátit? Jaké jsou možnosti? Jak to probíhá? Jak dlouho? Co všechno byste měli vědět?

Tento blog je podrobným textem, který zaznamenává moji osobní zkušenost. Jestliže uvažujete o odchodu z Facebooku, pak by pro vás mohl být tento text zajímavý.

ZALOŽIT PROFIL JE JEDNODUCHÉ, TĚŽŠÍ JE ZRUŠENÍ

Profil jsem si na Facebooku založila v roce 2008. Tehdy jsem potřebovala e-mailovou adresu a zvolené heslo, bylo to celkem jednoduché.

Pokud by vás zajímalo, co mě vedlo k přidání se k Facebooku, pozitiva i jeho negativa, případně, jaké důvody mě vedly ke zrušení, pak si přečtěte můj blog – CO MI FACEBOOK DAL A VZAL - http://siander.blog.idnes.cz/c/476249/co-mi-facebook-dal-a-vzal.html

Nastavení uživatelského profilu bylo jednoduché, přehledné a mě jako uživatelce poskytovalo to, co jsem potřebovala.

S přibývajícími uživateli po celém světě se začalo všechno zdokonalovat a domýšlet do naprostých detailů. Původní jednoduché nastavení Facebooku se postupně rozšířilo na dalších, asi sedm, nabídek, které obsahovaly další podnabídky a ty zase další. Bylo pro mě snadné se v nabídkách ztratit.

VYMAKANÁ NÁPOVĚDA

Jestliže jsem si nevěděla rady, byla k dispozici vymakaná nápověda. Ovšem i ta byla detailně propracovaná takovým způsobem, že než jsem se k něčemu dobrala/dočetla, zabralo mi to hodně času. Často jsem se spokojila s tím, že jsem pomoc prostě nenašla.

Několikrát jsem hledala kontakt na nějaký helpdesk, ale když jsem tam napsala, nikdo mi neodpověděl. Jako obyčejný uživatel počítačových programů, a ne specialista kovaný v IT, jsem si tedy kladla otázku, jestli budu vůbec schopna najít radu, jak zrušit profil.

Vydala jsem se tedy do nápovědy, kde jsem našla dvě varianty: JAK DEAKTIVOVAT ÚČET a JAK ZRUŠIT ÚČET. To jsem našla celkem snadno, zabralo mi to pár vteřin.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI DEAKTIVACÍ A ZRUŠENÍM ÚČTU?

Zrušení Facebooku znamená definitivní odříznutí se od sociální sítě a návrat zpět už nikdy nebude možný. Nikdy se už nepřihlásíte. Váš profil s vaším jménem bude definitivně zrušen.

Zrušením profilu na Facebooku jste informováni, že přijdete o své přátele, možnost veřejně šířit fotografie, videa a rozšiřovat své sociální sítě. Dozvíte se něco v tom smyslu, že je škoda, že opouštíte Facebook a že byste si to měli zcela jistě rozmyslet.

Proto Facebook nabídne mírnější variantu, deaktivaci účtu na Facebooku. To je z hlediska Facebooku preferovaná nabídka. Jedná se o dočasné pozastavení vašeho profilu s pootevřenými dvířky, abyste se mohli časem vrátit.

Já jsem se rozhodla pro zrušení Facebooku jednou provždy. Když jsem tuto volbu potvrdila, dozvěděla jsem se, že to bude opravdu velká škoda a znovu se mě zeptali, zda jsem své rozhodnutí důkladně uvážila. A znovu... Přijdete o přátele, fotografie, videa, nebudete moci se už nikdy vrátit.

ZRUŠENÍ ÚČTU ZA 90 DNŮ? ŽERT?

Potvrdila jsem volbu a byla jsem informována, že definitivní zrušení mého účtu bude trvat až 90 dnů. To mě překvapilo! Nenechala jsem se tím zastrašit a potvrdila jsem znovu volbu, že to beru na vědomí a trvám si na svém. Poté jsem byla požádána o zadání hesla.

Následoval malý test spočívající v tom, že ze skupiny dvaceti fotografií zvířat potvrdíte jen jeden druh, v mém případě to byly psi. Vizuální test jsem zdárně složila a dozvěděla jsem se už mnohem příznivější zprávu – můj profil bude zrušen do čtrnácti dnů! Tak vida! To si pospíšili, pomyslela jsem si.

Dále jsem se dozvěděla, že i nadále během těchto dvou týdnů se mohu kdykoliv přihlásit ke svému profilu a mohu jej spravovat a komunikovat.

Přihlásila jsem se třikrát, a byť jsem zadala správné přihlašovací jméno a heslo, nikdy jsem se už ke svému účtu nedostala. Skončila jsem na jakémsi rozhraní, kde jsem si mohla pasivně prohlížet profily svých facebookových přátel, ale nemohla jsem vyvíjet žádné aktivity.

O to více jsem byla ráda, že jsem celý týden předtím věnovala mazání veškerých svých příspěvků, videí a alb fotografií. Říkala jsem si, že je dobré odejít a mít po sobě uklizeno (byť si nedělám iluze, že cokoliv člověk jednou někam v internetovém/facebookovém světě napsal, tak je to někde uloženo).

Ke konečnému zrušení Facebooku došlo v mém případě za 13 dnů. Zjistíte to snadno, přihlásíte se a jste informováni, že máte nesprávný email (i když máte správný) a také, že tento e-mail nepatří k žádnému účtu. Co že se to stalo? Dosáhli jste svého! Váš účet na Facebooku byl navždy zrušen.

Příjemné dny vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a zdroje:

https://cs-cz.facebook.com/notes/potraviny-na-pran%C3%BD%C5%99i/pravidla-komunikace-na-profilu/4629849371383

www.google.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Facebook

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 23.07 | přečteno: 1571 ×
Poslední články autora