Recenze knihy „Čas Robinsonů“ od Pavlíny O´Toole

26. 06. 2015 18:57:00
Pavlína O ́Toole přichází se svým prvním románem „Čas Robinsonů“. Máte rádi napínavé a dobrodružné čtení? Příběh českého manželského páru, který se usadil za oceánem, aby si splnil svůj americký sen. Ale násilí? To v plánu nebylo..

JAK JSEM SE DOSTALA KE KNIZE

První kapitolu knihy jsem od Pavlíny O ́Toole četla ještě dříve, než kniha spatřila světlo světa. Už tehdy mě zaujalo, jak bloggerka, která se dosud věnovala psaní poměrně krátkých textů, dovedla mistrně vystihnout těžký osud týrané manželky a matky čtyř dětí. Velmi se mi kniha líbila. Po více než roce jsem dostala knihu a s chutí jsem se do ní začetla.

O ČEM JE KNIHA?

Když se mladá manželka a matka Petra Tomanová stěhovala na začátku 90. let z Čech do Ameriky, vezla si s sebou i svůj vlastní sen - vzdělat se, podnikat a zajistit svým dětem tu nejlepší budoucnost.

O několik let později si na drahé a náročné stadium vydělává úklidem domácností bohatých Američanů, po nocích se učí na zkoušky, stará se o děti a domácnost, a s vypětím všech sil se snaží na svůj původní sen dosáhnout.

Zároveň ji ale tíží dominantní a násilné chování manžela Richarda, které ji svazuje a táhne zpět, ale ona řešení tohoto problému stále odkládá. Celá rodina tak žije pod neustálým tlakem strachu a obav z budoucnosti. Jednoho dne se ale okolnosti dramaticky změní a Petra je donucena jednat, aby neztratila úplně vše, včetně svých dětí a vlastního života. Tolik obávaný krok do neznáma spustí lavinu událostí, které již nelze zastavit.

„Každý má v životě záruku, že se přinejmenším jednou narodí a jednou zemře. Takový člověk se může počítat mezi miláčky Štěstěny, protože nemalý počet jedinců si musí projít několika narozeními a několika umíráními, než přijde to poslední.“

Pavlína O ́Toole

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Hlavní hrdinkou je manželka Petra Tomanová vychovávající s manželem Richardem čtyři děti, devatenáctiletého syna Davida z Richardova prvního manželství a tři jejich děti, třináctiletého Marka, devítiletého Pavlíka a čtyřletou Verunku.

Richard údajně pracuje ve své vlastní stavební firmě, ale ve skutečnosti tvoří většinu jeho příjmů ukradené a vzápětí prodané věci v bazarech. Neváhá okrást svou vlastní ženu o šperky a několik cenností, které jí zbyly po předcích, nebo dokonce obrat své děti o dárky, které jim dříve daroval k narozeninám či Vánocům.

Kdo by pochyboval o tom, že Richard není hlavou rodiny, toho k takovému smýšlení donutí, když ne psychickým násilím (týráním, manipulací, vydíráním a ponižováním), tak zcela jistě fyzickým násilím (kopáním, pohlavky, mlácením, taháním za vlasy, škrcením) a svou vlastní ženu navíc sexuálním násilím. Ve skutečnosti je tedy manželem a otcem jen na papíře.

Ačkoliv celé manželství pracuje Petra jako hospodyně v rodinách zámožných Američanů a živí celou rodinu – pere a žehlí, nakupuje, vyzvedává děti ze škol a školek, každý den vaří, uklízí pronajatý dům, stará se o zahradu a ještě po nocích studuje na vysoké škole, Richard jí všechny peníze bere a sám svou rodinu neustále přesvědčuje, že bez něj by skončili všichni na ulici.

Postupně začne Petru očerňovat a podněcovat proti dětem. Rád používá metodu cukru a biče, něco málo dětem koupí, např. chipsy a colu ke snídani ve fast foodu (to, co Petra dětem nikdy nedovoluje) a pak je na oplátku nutí krást zboží v supermarketech, které prodává.

„Ty nejhorší zápasy přicházejí se změnou, jakými jsou vstávání a padání. Zrození a umírání. To jsou ty okamžiky, kdy panikaříme, kdy se bojíme, kdy nás obchází hrůza.“

Pavlína O ́Toole

Nečinně ke všemu přihlíží Richardova matka Eva, která bydlí v Čechách, a neustále svého syna, který má již od dětství všechny znaky psychopata, omlouvá. Rovněž sousedé, zaměstnavatelé Petry a učitelé ze školy... ti všichni věří legendám, které o Petře celá léta spřádá Richard – neschopná, labilní, depresivní matka, která se nedovede postarat o děti, protože nepracuje a jen vyžaduje neustálou péči a peníze od manžela.

Domácí násilí trvá patnáct let... Petra neustále ustupuje a mlčí, snaží se Richarda neprovokovat. Ale i když dělá ona i děti všechno, co Richardovi na očích vidí, všechno, co si přeje a co kdy jen vytuší, pokaždé se najde něco, co je špatně. Následuje, jak jinak, než Richardovými slovy předpovídaný, zasloužený trest.

Petra se snaží najít východisko z tíživé situace, ale nedaří se. Když už se zdá, že má plán, jak opustit Richarda, je opět o krok napřed. Tajně jí podává uspávací léky a Petru postupně utlumuje natolik, že celé dny a noci prospí a nevnímá dění kolem.

Když se Richard připravuje na poslední a mnohonásobně větší dávku léků, které by Petru uspaly nadobro, tak se do plánu připletou nejstarší děti, David a Marek, plán naruší a Petře zachrání život.

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Najde Petra odvahu a sílu opustit i s dětmi psychopatického manžela? Objeví řešení, jak neskončit na ulici? Narazí na lidi, kteří jí její životní útrapy s manželem uvěří a pomohou jí? Odpověď si budete muset již přečíst v knize sami.

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Pavlína O ́Toole popisuje smutný životní příběh velmi citlivě, ale přesně. Váží slova a hraje si s nimi. Na místech, která jsou dramatická, je správně zdůraznila přímou řečí a krátkými větami. Kniha má spád a příběh čtenář doslova hltá.

Na několika místech bych ocenila další odstavce, které stávající děj oddělí od následujícího. Rovněž bych věnovala více času korekturám. Ovšem v každé knize je stále co opravovat a jak řekl jeden významný spisovatel - dokonalá kniha bez chyb neexistuje.

Pavlína O ́Toole byla dlouhá léta známá jako bloggerka iDNES.cz. Na knize „Čas Robinsonů“ však ukázala, že si vytvořila vlastní styl psaní a nebojím se napsat, že má velmi dobře nakročeno stát se vynikající spisovatelkou beletrie.

SKONČÍ TO VŠECHNO KNIHOU?

Pavlína O ́Toole vytvořila příběh na základě několika životních příběhů žen, které prožily domácí násilí. To inspirovalo autorku k tomu, aby nezůstalo jen u další knihy, kterou čtenář po přečtení vloží do knihovny, ale obrátila se na odborníky v této oblasti a vytvořila projekt nazvaný podle knihy ČAS ROBINSONŮ, který přivede čtenáře k informacím i praktické pomoci.

Ta se totiž obětem domácího násilí, které jsou izolovány od světa, rodiny, finanční pomoci, přátel a známých, nedostává. Útočníci pracují vždy stejně destruktivně – a to podle pravidla: "Rozděl a panuj!"

Přestože je v posledních letech v České republice tématika domácího násilí často zmiňována, statistiky jsou stále ohromující. V ČR má zkušenost s domácím násilím až 38 procent lidí oproti 25 procentům v západní Evropě.

Pavlína O ́Toole (*2. 2. 1967, Litoměřice) je českou bloggerkou a spisovatelkou. Absolvovala čtyřleté bakalářské studium na soukromé škole liberálních umění William Jewell College v Liberty v americkém Missouri, kde obdržela bakalářský titul z ekonomie. Studovala také psychologii a kritické psaní. Pracovala na manažerských pozicích pro nadnárodní firmy a státní správu státu Missouri. Od roku 2002 žije v USA. Po úspěšném vydání první knihy „Čas Robinsonů“ pracuje na dalším románu. Nyní žije v Kansas City se svým milujícím manželem a synem.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Pokud máte rádi napínavé, dobrodružné příběhy (možná i thrillery?), pak se v této knize nezklamete. Kniha je zcela jistě pro ty, kteří si kladou otázky: Co je to domácí násilí? Kde začíná? Jak z takového otroctví najít cestu ven? Jaké podoby má? Jak poznat násilníka? Kniha také rozšíří obzory žen a mužů, kteří touží poznat nové začátky českého manželského páru daleko od domova, v Americe, kde začínají od nuly.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT KNIHU?

Knihu si můžete zakoupit zde: http://www.bux.cz/knihy/188045-cas-robinsonu.html

Pokud si chcete přečíst ukázku, můžete si ji zdarma přečíst v PDF už teď:

http://casrobinsonu.cz/wp-content/uploads/2015/06/ukazka-z-romanu.pdf

Přeji příjemné čtení a žádné násilí Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis z knihy a fotografie zde: www.google.cz

Kniha: http://www.bux.cz/knihy/188045-cas-robinsonu.html

http://casrobinsonu.blog.idnes.cz/

http://casrobinsonu.cz/

http://otoole.blog.idnes.cz/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 26.6.2015 18:57 | karma článku: 16.85 | přečteno: 830x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 256 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...