Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijí ještě v dnešní době gentlemani?

Jak poznáte GENTLEMANA? Čím se odlišuje takový muž od ostatních? Žijí ještě? Takové otázky jsem si kladla do té doby, než jsem narazila na GENTLEMANA. Mohu říci, že můj dobrý přítel je gentleman. Jak na vás zapůsobí seznámení s gentlemanem, posezení u café, oslava narozenin a svátků, jak se obléká a jak dodržuje etiketu… O tom všem je můj blogg.

Slovník cizích slov popisuje význam slova GENTLEMAN [džentlmen] takto: muž uhlazených způsobů. Jinde jsem se dočetla, že jde o muže z dobré rodiny, o muže urozeného, velkorysého, noblesního či šlechtického původu.

Já považuji za GENTLEMANA svého dobrého přítele. Nezmíním jeho jméno, protože by se cítil nesvůj a možná by byl i v rozpacích. A jestli náhodou narazí na tento blogg, bude s jistotou vědět, že píši o něm.

JAK POZNÁTE PRAVÉHO GENTLEMANA?

SEZNÁMENÍ. Při prvním kontaktu je milý, zdvořilý, ochotný, galantní a seznámení s vámi ho upřímně těší.

KOMPLIMENT. Gentleman nezapomene na kompliment o vašem novém účesu nebo nových šatech, které jste si kvůli němu oblékla. Všimne si vašeho nového účesu nebo klobouku.

OBLEČENÍ. Také sám gentleman je vždy oblečen a upraven podle předních módních časopisů. Má osobitý šarm. Když se k němu přiblížíte, ucítíte jeho parfém. Vhodně se obléká podle situací a časového období. Často nosí klobouk a v deštivém počasí nezapomíná na deštník.

ČAS. Gentleman se řídí starodávným pravidlem, že „králové chodí vždy včas“. Ať už jde o domluvenou schůzku, café či oběd, biograf nebo výstavu. Vždycky dorazí ve stanovenou hodinu a minutu. Pokud se zdrží, pak se omluví, písemně či osobně. Upřesní, kdy přesně dorazí. Na místě setkání se vám omluví ještě jednou.

CAFÉ, OBĚD. Gentleman vybere restauraci či kavárnu pro vaše setkání. I když se jedná o restauraci na úrovni, přesto se ujistí, zda se vám líbí. Výběr místa či stolu nechá na vás. Když budete odcházet z restaurace či vcházet do kavárny, zná pravidla etikety. Proto vám dá podle pravidel přednost nebo vejde do dveří první.

KABÁT A ŽIDLE. Gentleman je galantní a tudíž vám pomůže z kabátu a sám jej pověsí na nejbližší věšák. Při odchodu vám do něj zase pomůže. Pokud usedáte v restauraci, nebojí se vám nabídnout židli a usadit vás.

STOLOVÁNÍ. U stolu vám podá jídelní lístek a čeká, až si vyberete. Pokud si nemůžete z obrovské nabídky pokrmů hned vybrat a k vašemu stolu se blíží číšník, sám mu vysvětlí, aby přišel později. Gentleman vám nikdy nezapomene popřát dobrou chuť. Ujistí se, zda vám vybraný pokrm chutná. Celou dobu s vámi konverzuje a stará se o příjemnou atmosféru.

FINANCE. Když odcházíte z restaurace či kavárny, nikdy nenechává útratu na vás. Gentlemanovi by to totiž připadalo nedůstojné nechat platit dámu.

CESTA DOMŮ. Můžete si být jista tím, že gentleman vás málokdy ponechá samotnou uprostřed ulice. Pokud má poblíž vašeho setkání zaparkovaný automobil, zaveze vás domů. Pokud mu odvoz naléhavé okolnosti neumožňují, omluví se. Pokud gentleman necestuje svým vozem, doprovodí vás na tramvaj či na autobus.

KONVERZACE. Pravý gentleman s vámi udržuje příjemnou konverzaci, nebojí se žertovat a baví vás takovým způsobem, že se nejen báječně bavíte, ale cítíte se jako pravá dáma. Nevhodným či vulgárním tématům se vyhýbá.

MOBIL. Pravý gentleman vás ujistí, že čas, který s vámi tráví, je pro něj výjimečný. Proto když zvoní mobil, zavěsí nebo zvonění telefonu zvedne, ale dotyčnému se omluví, že má právě něco důležitého a slíbí, že se ozve později. Vám se také omluví.

NAROZENINY, SVÁTKY A VÁNOCE. Gentleman se neptá, kdy máte narozeniny nebo svátek, ale prostě to ví a nikdy na to nezapomene. Můžete tak být v klidu, protože i kdyby všichni zapomněli na váš den, on vás nikdy nezklame!

DÁRKY. Whisky, bourbon či kvalitní vína a doutníky ho vždycky potěší. Máte tak o dárky pro něj postaráno.

SOUKROMÍ. I když ví, že jste v jeho přítomnosti ráda, přesto se při telefonování zeptá, zda vás právě nevyrušil. Respektuje plně vaše soukromí a noční klid po 22 hodině.

VAŠE NEDOSTATKY. Jistěže gentleman ví o vašich chybách a povahových nedostatcích, ale taktně je přechází a nehovoří o nich. 

Možná jste dočetla až sem a zdá se vám můj článek jako neskutečná pohádka nebo sen. A pokud bych ve svém životě nenarazila na svého dobrého přítele, dala bych vám za pravdu!

Ale popsala jsem zde báječného člověka, kterého znám, vážím si ho a považuji ho opravdového GENTLEMANA. Prozradím na něj, že i když se známe tři roky, stále si vykáme. Nemusím snad zdůrazňovat, že převyšuje svými kvalitami všechny muže, se kterými jsem se dosud seznámila.

Musím přiznat, že je ve svých zvycích tak výjimečný a galantní, že jsem občas v rozpacích. A dokonce se i někdy červenám! Ale jsou to takové chvíle, kdy vás druhý svých chováním velmi mile překvapení.

Jednoduše bych GENTLEMANA popsala jako muže, se kterým se cítíte v každé situaci zcela výjimečně. Jako dáma…

Asi je také na místě, abychom si položili otázku, zda i GENTLEMAN má nějaké chyby? Pokud budu hovořit o „svém gentlemanovi“, pak musím připustit, že i on je jen člověk a má své chyby. Ale žádnou zásadní jsem ani po třech letech pátrání neobjevila. Až na jednu! Je šťastně ženatý. Pokud by tak tomu tak nebylo…

Možná jste už ve svém životě také na GENTLEMANA narazila. A možná jste se minula. Možná jste jen neporozuměla jeho způsobům, které se do dnešního postmoderního světa tak nějak nehodí. Jakoby jeho chování bylo z jiného století. Mohlo vám připadat starosvětské, konzervativní…

Anebo vás možná setkání s pravým GENTLEMANEM v těchto dnech teprve čeká…   

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 22.7.2008 12:18 | karma článku: 24,91 | přečteno: 5667x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->