Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Máš celulitidu, měla bys víc cvičit, už nejsi nejmladší…“

Takové hlášky a mnohé další slýchávám čím dál víc. Dalo by se říci, že tím víc, čím víc se blíží 30. narozeniny. Možná jste ve stejné situaci a takové zajímavosti o sobě taky slýcháte. Nebo že by jiné varianty, které znám a čerpám ze svého života?

Jaké jsou další „povzbudivé“ větičky? - „Ta sukně je pro tebe moc krátká, už nejsi nemladší!“- „Stárneš. Pomalu, ale jistě.“- „Takové barvy se hodí spíš pro mladší.“- „Neměla bys tak otálet a najít si bohatého chlapa!“- „Za pár let si o tebe nikdo ani kolo neopře!“- „Biologické hodiny tikají. Tik-tak, tik-tak.“ - „Měla by si víc cvičit…“

Za půl roku mi bude 30 let. Osobně se domnívám, že čím jsem starší, tím je život krásnější, zajímavější a víc mě baví. Vychutnávám si každou chvíli, protože vím, že už se nikdy nebude opakovat. Přitom ale ne tak zbrkle a nezodpovědně, bez rozumu, jako když jsem byla -náctiletá.

Jsem bohatší o zkušenosti, které jsem před deseti lety neměla. Možná to bylo někdy za cenu hořkých chvil, slz, smutku a nedorozumění. Z dnešního pohledu se mi však zkušenosti zdají k nezaplacení. Zažila jsem okamžiky, situace a vztahy, na které nikdy nezapomenu. Jsou mou součástí po zbytek mého života. Nikdo mi moji, ať už snadno nebo těžce nabytou zkušenost, nevezme.

Mám pocit, že čím jsem starší, tím víc si mohu některé okamžiky v životě vychutnat intenzivněji. Jinak než ve dvaceti, jakoby hlouběji je prožít. Také z pohledu znalostí a vědomostí jsem dnes jiným člověkem.

Můj životní rozhled je širší, než když jsem zakončila střední školu maturitní zkouškou. Dalších pět let studií, kdy jsem získávala znalosti ve třech různých oborech (teologie, žurnalistika, bezpečnostní studia) rozhodně nebyla vyhozeným časem a snažím se je zúročit.

Proč se mě ale lidé snaží přesvědčit, že mi „ujíždí vlak“? Tuto otázku si kladu poslední dva roky, kdy slýchám výše zmíněné výroky. Pokud se zamyslím nad autory výroků, pak se jedná převážně o muže. Když se zeptám, kam tím míří a na co naráží, odpověď je téměř vždy stejná: „Myslím to s tebou dobře!“

Zpětná vazba je vždy dobrá a dobře míněnou radu oceňuji. Tudíž, když přijdu domů, stoupnu si před zrcadlo a kriticky pozoruji obraz, který vidím. Většinou však docházím k názoru, že na tom opravdu nejsem tak špatně, jak si to tito „dobří lidé“ myslí. Což se mi tedy značně uleví! Když přeci jenom pochybuji, poradím se s lidmi, kterým důvěřuji, znají mě dlouhá léta a vědí o mých přednostech i nedostatcích.

Jak ale naložit s těmito výroky, údajně „šitými na míru“? Napadá mě spousta otázek: Jde opravdu o lidi, kteří to se mnou myslí dobře? Snaží se mě povzbudit, ale volí nevhodná slova? Snaží se mi skrytě naznačit něco, co nechápu? Snaží se mě dostat do deprese? Jde o vtip? Nebo mě chtějí zkazit dobrou náladu a urazit mě?

Čím víc nad tím přemýšlím, docházím k závěru, že se jedná o typicky mužský svět vyjadřování, do kterého nikdy neproniknu. Jedno vím jistě. Ženy, tak jak je okolo sebe pozoruji, včetně mě, jsou samy o sobě dost soudné a vidí na sobě takové nedostatky, které okolí vůbec nevnímá. Jsou kritické a spíš vůči sobě pesimistické. Např. ženám se téměř vždycky zdá, že by měly nějaké to kilo shodit, že se rýsují první vrásky, že by měly více cvičit…

Setkávám se většinou s tím, že české ženy si nevěří a pochybují o sobě. Takže by místo věty: „Za pár let si o tebe nikdo ani kolo neopře!“, potřebovaly spíš slyšet: „Na svůj věk si stále velmi okouzlující žena!“. V obou případech se výsledek se dostaví okamžitě!

Na negativní větu bude žena reagovat před okolním světem tak, že to byl jen nepodařený vtip, že se jí to nedotklo, tak jsme se zasmáli a půjdeme dál. Co se ale odehrává doma v ložnici, kde se žena svlékne a má být čas být sama sebou? Ve skutečnosti bude o slovech přemýšlet, zda už opravdu nestárne. Slova ji zaručeně nepovzbudí, určitě se zamyslí a jestli nebude v dobré náladě, slova ji zarmoutí. Pokud bude v dobré náladě, hodí obavy za hlavu a bude si o muži myslet své.

U pozitivní věty se žena může začervenat. Slova bude vnímat jako kompliment. Bude se cítit v daný okamžik výjimečně (možná to bude jediný takový okamžik během celého týdne). I kdyby zároveň řešila starosti, tato věta ji povzbudí a uvědomí si, že je krásně na světě.

Co napsat závěrem? Slova mají moc. Velkou moc. Větší, než si dovedeme představit. Některými slovy může lidi rozesmutnit, že nebudou chtít ani žít. Jinými slovy můžeme učinit, že se lidé kolem nás budou cítit šťastnější a svět jim najednou zkrásní. Pro tento okamžik. Záleží na Vás, jak se svými slovy naložíte…

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 10.7.2008 11:05 | karma článku: 27,00 | přečteno: 2981x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->