Proč už muži nelíbají ženám ruce?

Stává se mi to velmi zřídka, ale je to neuvěřitelně milé a romantické gesto, které potěší každou ženu. Přijdete na setkání s mužem a on, místo aby vám tradičně podal ruku, vám ji políbí. Garantuji, že vás tento nezvyklý čin na chvíli překvapí, možná i vyvede z míry. Pak si ale uvědomíte, že jako žena nemůžete být víc poctěna a zahřeje vás to u srdce. Proč vlastně muži upustili od tohoto kouzelného gesta? A máte kolem sebe muže, kteří vám líbají ruce, když vás vidí?

Před pár dny jsem se dvakrát ve společnosti potkala s jedním mužem. Při prvním setkání jsme byli představeni naším známým.

Při druhém jsme se téměř minuli ve dveřích, řekli si dvě, tři společenské fráze a slíbili si, že se někdy v budoucnosti potkáme.

Uplynulo pár dnů… A opravdu! Našli jsme se na síti Facebook a dohodli si konečně první setkání, kde bude čas a prostor na delší rozhovor.

Jak má správně vypadat políbení ruky podle etikety - „Muž ruku mírně nadzvedne, naopak sám skloní hlavu a svými rty se přiblíží k ruce dámy. Ruky se ve skutečnosti nedotkne; jeho rty se zastaví centimetr nad hřbetem ruky.“ Velká kniha etikety, Ladislav Špaček

Na dohodnutou schůzku jsem pospíchala, ale i tak jsem přišla s menším zpožděním, které muž bez sebemenšího náznaku přešel. Čekala jsem, že si podáme ruku, tak jako to dělám při pozdravení se všemi. Když jsem ale muži podala ruku, muž ji jemně vzal do své, sklonil se a políbil mi ji.

Tak to jsem opravdu nečekala! Musím ale přiznat, že mě jeho gesto velmi potěšilo. Chvíli jsem cítila, že jsem v rozpacích a nevěděla, jak na to mám reagovat. Konec konců, muži mi opravdu nelíbají ruce každý den! Trochu rozpačitě jsem se usmála a šli jsme na procházku.

Po pár hodinách báječného vyprávění o životě, času pohody a smíchu, jsme se rozloučili. Jeho i mě čekala ještě spousta pracovních úkolů.

Muž mě doprovodil k domu, kde bydlím, a když jsem mu podala ruku na rozloučenou, opět ji políbil. Musím upřímně říci, že je to velmi romantické a milé gesto, kterým muž rozhodně nic nezkazí! Jedině získá.

Zvyk – políbit dámě ruku – můžeme vidět nejen u klasické šlechty, ale také i mezi mladými muži. Např. ve Francii nebo Polsku, kde jsou silné aristokratické tradice. Žena by měla být na tuto variantu pozdravu připravena. Velká kniha etikety, Ladislav Špaček

Kladu si otázky a přemýšlím: Kolikrát se mi za život stalo, aby mi muži místo podání ruky, políbili ruku? Kolik mužů se něčeho takového odvážilo? Tři nebo čtyři za celý můj život? A proč už muži nelíbají ženám ruce? Je políbení ruky vnímáno v současné době jako zastaralé a přežilé? Stydí se muži dát najevo své city? Nebo muži ženám nelíbají ruce proto, že se to prostě do naší postmoderní doby nehodí?

I líbání rukou má svá pravidla - pokud se muž rozhodne ženě políbit ruku, nemá se žena bránit, ale přijmout toto gesto. Jestliže muž políbí ruku jedné ženě ve společnosti, musí tak učinit také u všech ostatních. Podle tradice se líbá ruka jen ženám vdaným, ale v praxi se to těžko rozlišuje. Velká kniha etikety, Ladislav Špaček

A jak jste na tom vy, milé dámy? Napište mi, zapojte se do diskuse a podělte se o své zkušenosti.

Fotografie a odkazy:

Špaček L., Velká kniha etikety, Mladá fronta, Praha 2005, vydání první, ISBN 80-204-1333-2

http://www.flickr.com/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 4.7.2011 9:33 | karma článku: 19,27 | přečteno: 4141x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 17,24
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->