Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snižme soudcům platy, berou velký prachy!

V naší zemi máme něco málo přes tři tisíce soudců. Z médií se v poslední době dozvídáme, že je nutné soudcům snížit platy. Berou totiž příliš mnoho! Zatímco se ostatním zaměstnancům ve státním sektoru zvýšily platy o 4,0 až 6,0 procenta, soudcům se plat zmrazil a soudci ušetřili státní kase dvě miliardy korun. Ví ale někdo z nás, jaké změny nastaly v posledních pěti letech ve výplatách soudců? Proč o tom mlčí přední politici i novináři?

Mnozí z nás by si mohli myslet, že plat si soudci stanovili sami. Plat pobírají příliš vysoký a tak jim ho snižme! Pravda je taková, že plat soudcům stanoví zákon čili byl navržen vládou a poté schválen Parlamentem České Republiky.

Pokud se podíváme do nedávné minulosti, pak v roce 2004 byla schválena novela zákona č. 236/1995 Sb., která nově stanovila, jaký plat bude konkrétní soudce pobírat.

Ale tento způsob nebyl zatím nikdy použit.  V prvním roce účinnosti byl pozastaven a v průběhu let 2007 až 2010 byl plat soudců „zmražen“, tedy nebyl zvyšován.

Zde je nutné připomenout, že ostatní platy ve veřejné sféře byly o 4,0 procenta až 6,0 procenta navyšovány a lidé se tak mohli těšit z více peněz, které jim přišly na účet do banky. Ale platy soudců jsou několik let na stejné úrovni.

JAK SE ZMĚNILY PLATY SOUDCŮM VE FINANČNÍ KRIZI

S příchodem finanční krize a nutnými úsporami ve státním rozpočtu jsme slyšeli, že bude nutné snížit platy. A také to zasáhne i soudce.

Protože však platy soudců za poslední roky nerostly, musíme si přiznat, že soudci šetří státní kase peníze již několik let. Z důvěryhodného zdroje vím, že za poslední čtyři roky, tj. od roku 2007 do roku 2010, soudci ušetřili státu skoro dvě miliardy korun. Je tedy zřejmé, že soudci již několik let dostávají méně, než kolik by podle zákona dostávat měli.

Pokud se tedy v některých diskusích na internetu dočteme, že když se platy soudců nesmějí snižovat, neměly by se ani zvyšovat, pak si přiznejme, že už se to děje již několik let!

PROČ POLITICI ANI NOVINÁŘI NEMLUVÍ OTEVŘENĚ O SNIŽOVÁNÍ PLATŮ?

Mě osobně zaráží, že v mnoha článcích seriózních médií jsem se nikde nedočetla, že by novináři zaznamenali, že v rozporu s původní zákonnou úpravou se soudcům už několik let platy nezvyšují. Čím to je? Že by se novináři neorientovali v této problematice a viděli jen současné navrhované změny?

SNÍŽENÍ PLATU ZA PREMIÉRA FISCHERA

Vláda v čele s premiérem Janem Fischerem přišla s tím, že nejenže soudci nedostali to, co jim zákon sliboval, ale ještě jim byl plat snížen o 4,0 procenta. Tuto změnu mohli soudci pozorovat na své výplatní pásce již v lednu 2010.

K tomuto snížení platu vydal Ústavní soud v září 2010 rozhodnutí, kterým se 4 procentní snížení platu ruší jako protiústavní. Položme si otázku: Budou soudcům zpětně doplaceny ona 4,0 procenta za posledních devět měsíců? Zatím se o tom mlčí.

NAVRHOVANÉ SNÍŽENÍ PLATU ZA PREMIÉRA NEČASE

Další navrhované snížení platů, které přinesla vláda premiéra Petra Nečase před pár dny, je záměr snížit plat soudcům o 5,0 procenta.

SMÍ SI SOUDCI PŘIVYDĚLAT?

Ano, to je dobrá otázka! Na rozdíl od jiných osob ve veřejné sféře si soudci smí přivydělat, ale jen velmi omezeně.

Soudci nesmí podnikat, mít vedlejší pracovní poměr nebo poskytovat právní služby, nesmějí působit ve statutárních orgánech obchodních společností, ani v nich mít majetkovou účast.

Jediným dovoleným příjmem, který soudce tedy může mít, je příjem ze správy vlastního majetku nebo z činnosti vědecké, umělecké nebo pedagogické.

Zatímco ostatní zaměstnanci státní správy se mohou proti záměrům vlády vzbouřit, jít do ulic a začít stávkovat, soudci se nesmějí ani odborově organizovat, stávkovat, ani kolektivně vyjednávat.

PÁR SLOV NA ZÁVĚR

Chtěla bych se zastat soudců. Nepřesné výroky, které zaznívají z úst předních politiků a pak se také objevují v nějaké formě v médiích, přinášejí informace o snižování platů, které jistě všichni chápeme jako ruzumné řešení.

Nicméně informace týkající se platů soudců jsou kusé. Jak vidno, politici i novináři si nevšimli, že soudci už dávno nepobírají to, co by již několik let měli. A také se jim snížil plat, zatímco ostatním zaměstnancům ve státní správě platy rostly.

Pokud se tedy hovoří o dalším snižování do budoucna, oněch 5,0 procenta ze soudcovského platu, je třeba vědět, že pro soudce to nebude žádná novinka. Jsou na to totiž zvyklí.

Odkazy, citace a fotografie:

Zákon č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu

www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 15.9.2010 10:04 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1797x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->