Proč se dobrovolně vzdávám svého volebního práva?

18. 05. 2010 13:10:03
Včera jsem objevila ve své schránce na dopisy obálku s hlasovacími lístky pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. I když si onu klíčovou otázku – koho mám vlastně volit - kladu asi rok – stále neznám odpověď. Do prvních voleb, v letošním super volebním roce, zbývá už jen 10 dní. A mé rozčarování nad současnou politickou scénou nebo celkovým stavem společnosti mě utvrzuje v tom, že můj hlas nic nezmění. Proto se letos svého volebního práva vzdávám.

JE ROZHODNUTÍ NEJÍT K VOLBÁM ZODPOVĚDNÉ NEBO NEZODPOVĚDNÉ?

Někdo ze čtenářů mého blogu by mě možná mohl nařknout, že jsem zvolila nezodpovědný přístup k dění v České republice. Snad proto, že kdyby se takhle rozhodl každý, neměli bychom ani nově obsazenou sněmovnu, ani vládu, natož premiéra.

Ale zkusme se podívat i na „druhou stranu mince“. Kdyby se lidé, kteří jsou nespokojeni s nynější politikou a jejími představiteli, kteří nás zastupují, rozhodli je kvůli špatně konané práci na protest nevolit – nebyl by to signál k radikálně změně?

Nebyl by to apel na samotné politiky, že je opravdu něco špatně? Ať už s jejich etikou, vazbami na vlivné podnikatele, lobbisty, na propojení se státní správou, mafií...?cssd.jpg

KOHO BUDEŠ VOLIT?

Musím přiznat, že jsem se ptala ve svém okolí lidí nejrůznějšího společenského postavení na jejich názor. Zajímaly mě dvě základní otázky: „Půjdeš letos k volbám?“ a „Koho budeš volit?“

Odpovědi lidí, kteří se na politickém dění v naší zemi spolupodílejí a tak říkajíc „vidí pod pokličku“ mě utvrdily v tom, že propojením napříč politickým spektrem jsou finance, zájem na výsledku budoucích vyhlášených tendrů a snaha umístit své blízké do jejich okolí, udržet se v politice co nejdéle za každou cenu a získat pro sebe co nejvíce...

Ptala jsem se podnikatelů, kteří vždy preferovali pravicové strany, a letos se většina vyjádřila v tom smyslu, že při svém podnikání často naráží na korupci ve státní správě a opět na nejrůznější vazby známých i neznámých, podivných i kontroverzních lidí. Výsledkem je, že i podnikatelé jsou rozčarováni a snad ani k volbám nepůjdou.

JSOU NOVÉ STRANY ALTERNATIVOU?

Nové strany by pravda byly alternativou, jak se nás ostatně snaží přesvědčit TOP 09, Věci veřejné a další. Ale to bych nesměla být v minulosti novinářka! Nahlédla jsem totiž do zákulisí několika kauz a iluze jsem ztratila už dříve.

Jsem tedy v situaci, kdy si kladu otázku: „Volit menší nebo větší zlo?“

Musím se přiznat, že pokud by byla možnost dát negativní hlas, a vyjádřit tak svou nespokojenost se současnou politickou situací, pak bych tuto možnost určitě využila. K volbám bych šla a dala hlas hned několikrát. Leč, tato možnost neexistuje.

MOŽNOST VOLIT BYLO PRO MĚ OTÁZKOU CTI, HRDOSTI A PRÁVA

Abyste rozuměli, patřila jsem v posledních 13 letech, kdy chodím k volbám, mezi uvědomělé občany, kteří sami a dobrovolně druhé vybízeli, aby byli zodpovědní a zamířili k volebním urnám.

Domnívala jsem se, že je důležité zodpovědně ovlivnit budoucí směřování naší země a každý hlas je malou částí jakéhosi velkého puzzle - světa, ve kterém žijeme. A hlasováním můžeme současný svět ovlivnit a změnit. Sama jsem zatím byla volit vždy kromě posledních voleb do Evropského parlamentu v roce 2009, kdy jsem byla indisponována.

Včera jsem prostudovala všechny volební lístky se známými i neznámými jmény (možná) budoucích politiků. Prolistovala jsem tu ohromnou záplavu volebních novin a přečetla si, co která současná politická strana a její politici dělají špatně, a co právě ona strana pro mě udělá do budoucna, když jí odevzdám svůj hlas.ods.jpg

Udělala jsem si čas na sledování několika volebních debat vysílaných v televizi. Také jsem shlédla reportáže z volebních mítinků politických stran, kde na sebe útočí snad údajní odpůrci, případně vyslechla urážlivé výroky současných politiků...

Hanlivé „smrště“ pro a proti politikům, pozvání na happeningy nebo na volební mítinky na síti Facebook mě spíš odradily, než motivovaly.

VZDÁVÁM SE SVÉHO VOLEBNÍHO PRÁVA

Musím se přiznat, že mé nadšení, abych něco sama svým hlasem ovlivnila, je pryč. Má mladická naivita zřejmě ustoupila realitě a na svůj hlas nyní nahlížím jako na bezvýznamný. Politické strany se bez něj ve volbách obejdou. Protože jsem současným politickým děním znechucena, vzdávám se svého volebního práva ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Pokud má někdo jiný názor, nebo by mi rád sdělil zajímavý důvod, PROČ JÍT K VOLBÁM DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY, pak se zapojte do diskuze pod blogem nebo mi napište na e-mail. Ráda si Váš názor přečtu.

Odkazy:

www.flikr.com; http://www.ods.cz/volby2010/; http://www.cssd.cz/

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 18.5.2010 13:10 | karma článku: 15.11 | přečteno: 1718x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 151 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 378 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 375 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...